Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Hierotheos Vlachos tâlcuiri la apocalipsă. Omenirea între MIEL şi FIARĂ

ro

17 Feb, 2012 18:52 1262 Marime text

Mielul Apocalipsei

Cu adevarat, toata istoria omeneasca, mai ales in punctul in care a ajuns ea astazi, se gaseste in fata acestei dileme, pentru ca, de o parte, vor fi oamenii Mielului si de cealalta parte, oamenii fiarei Apocalipsei... Evenimentele care se petrec astazi ridica aceasta problema mai mult decat oricand. Asadar, in ce categorie si in ce tabara vom fi incadrati? Intre oamenii Dumnezeului-Om sau intre oamenii fiarei-om? "In Apocalipsa lui Ioan, exista mai multe imagini care se refera la teologia Mielului, infatisandu-L pe Domnul Hristos ca Miel injunghiat. Vom analiza in continuare cateva dintre aceste imagini si scene, care ne vor ajuta sa intelegem mai bine si mai in amanunt lucrarea lui Hristos.

Inainte de a purcede la analiza acestei teme, as dori sa aruncam o privire asupra caracterului si a scopului Apocalipsei lui Ioan. Acest lucru este necesar pentru ca, in ziua de astazi, exista multi oameni care vorbesc despre Apocalipsa si care o interpreteaza dupa propria lor gandire, rezultatul fiind acela ca de multe ori acestia gresesc, deoarece confunda faptele descrise in Apocalipsa cu evenimente contemporane, drept pentru care nu ajung intotdeauna la adevar.

Apocalipsa lui Ioan este una dintre cele mai grele carti ale Sfintei Scripturi. In consecinta, Sfintii Parinti nu au zabovit asupra interpretarii acesteia, astfel incat nu exista multe talcuiri legate de ea. Practic, avem numai doua talcuiri ale Apocalipsei, care provin, primul, de la Sfantul Andrei, Arhiepiscopul Cezareii si Capadociei, si al doilea, de la Areta, Episcop si el al Cezareii si al Capadociei.

Potrivit Sfantului Andrei, Apocalipsa este "manifestarea tainelor ascunse vazute de gandul curat, fie prin vise sfinte, fie prin iluminare, atunci cand omul este treaz". Apocalipsa lui Ioan reveleaza cu precadere "maretia Dumnezeirii lui Hristos".

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/02/17/ips-hierotheos-vlachos-talcuiri-la-apocalipsa-omenirea-intre-miel-si-fiara/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii