Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţeaua din Portul Constanţa vorbea codat despre mită "Palmă", "gâlgâială" sau "sendviş"

ro

27 May, 2011 11:53 1201 Marime text

Şpaga la vama Agigea era literă de lege. Contrabandiştii arestaţi le-au spus procurorilor DNA că indiferent dacă aveau marfă legală sau fără acte, tot trebuia plătită o taxă. Iar vameşii şi complicii lor din port vorbeau codat când se refereau la bani.

Procurorii DNA au strâns nu mai puţin de 80 de volume de interceptări, în care referirea la şpagă se făcea cifrat. Astfel, într-una dintre discuţiile dintre comisionarii vamali şi reprezentanţii portului se vorbeşte despre 3 sandvişuri, pe care anchetatorii le consideră bani.

Discuţie vameş - comisionar vamal

- Să-mi aduci şi mie 3 "sandvişuri"!

- Bine, mai târziu.

1 "sandviş" = 1.000 euro

Într-o altă interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintre contrabandişti şi-a plătit amenda, adică şpaga, spun anchetatorii.

Discuţie inspector vamal - comisionar vamal

- Şi-a plătit ăla "amenda"?

- Nu ştiu, o să-l întreb şi te-anunţ.

"Amenda" = mită pentru trecerea unui container

De altfel, anchetatorii susţin că alte două cuvinte folosite frecvent când era vorba de mită sunt ... "Gâlgâială" şi "Palmă".

Unul dintre cei care beneficia de traficul de influenţă din portul Constanţa le-a spus anchetatorilor că a făcut plângere la poliţie încă din anul 2008 şi a descris tot sistemul mafiot din port. Când a văzut că lunile trec şi nimeni nu-l mai întreabă nimic, s-a gândit că şpaga în vamă este cu acordul autorităţilor.

Tot el susţine că oricine trebuia să dea şpagă, chiar dacă marfa din container era legală, nu treceai dacă nu dădeai măcar o mie de euro. Iar dacă nu aveai acte, trebuia să dai cel puţin 3.000 de euro.

Sursa: http://www.realitatea.net

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii