Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descopera.ro E posibil să moara cineva de râs?

ro

17 Dec, 2013 07:48 1778 Marime text
Râsul pare să fie, în general, benefic pentru oameni, dar nu în absolut toate cazurile. Conform unui studiu publicat recent, unori râsul poate avea urmări nocive pentru sănătate şi, oricât de ciudat ar părea, poate duce, în unele cazuri rare, chiar la deces.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la City Hospital Birmingham, Marea Britanie, care au analizat cercetări şi rapoarte asupra unor cazuri medicale, înregistrate între aniii 1946 şi 2013 şi în care era implicat râsul. Rezultatele au fost publicate în numărul special de Crăciun al revistei British Medical Journal (BMJ), care apare anual şi care conţine cercetări serioase, fundamentate ştiinţific, asupra unor subiecte aparent „neserioase”.

Analizând datele, cercetătorii au descoperit numeroase dovezi că râsul este, într-adevăr benefic pentru sănătate, în cazul marii majorităţi a oamenilor. De exemplu, îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor de sânge şi reduce rigiditatea arterelor, care constituie un factor de risc pentru apariţia unor probleme cardiace, precum atacul de inimă. Un studiu arăta că persoanele care râd cu uşurinţă prezintă un risc mai redus de apariţie a bolii coronariene.

Contrar zicalei, râsul nu îngraşă, dimpotrivă; un studiu din 2006 sugerează că 10-15 minute de râs sănătos în fiecare zi ard până la 40 de calorii.

Un alt studiu, din anul 2007, arată că râsul măreşte toleranţa la durere a oamenilor, efect atribuit de oamenii de ştiinţă eliberării de endorfine, substanţe secretate de organism şi care au efecte calmante.

Articolul integral pe descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii