Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitati pentru dezvoltarea memoriei

ro

19 May, 2011 20:06 2297 Marime text
activitati20pentru20dezvoltarea20memoriei.jpgSe spune ca „Tinerii au o memorie buna" si ca, pe masura ce imbatranim, incepem sa uitam din ce in ce mai mult. Memoria buna nu depinde doar de varsta, ci si de antrenament. De aceea, exercitiile de memorie sunt recomandate si copiilor si adolescentilor, pentru a-si mentine „in forma" aceasta abilitate de care au atata nevoie in activitatea de invatare. De asemenea, si pentru adulti este benefic sa isi exerseze memoria. Studiile arata ca o data cu avansarea in varsta, memoria intra intr-un proces de regresie. Stilul de viata sanatos si exercitiile de memorie incetinesc acest proces si ii ajuta pe adulti sa isi pastreze memoria functionala. Asadar, nu ezita sa ii propui copilului tau cateva exercitii care sa va puna memoria la incercare.

Activitati care stimuleaza memoria adolescentilor

Iata o serie de activitati pe care le poti realiza in familia ta pentru a-l ajuta pe adolescent sa aiba o memorie mai buna:

1. "Jocul martorilor" este un joc ce poate fi desfasurat intr-un grup de copii. Cum se joaca? In primul rand, participantii nu trebuie sa stie ca urmeaza sa fie implicati intr-un joc. Asadar, in timp ce prietenii copilului tau stau de vorba sau sunt la masa, o persoana cu care ai vorbit in prealabil va intra in camera si va face o serie de lucruri. De exemplu, ar putea: sa schimbe ora la ceas, sa ude florile, sa ia o carte si sa o mute in alta parte, sa deschida un dulap, sa salute etc. Dupa ce persoana iese din camera, cere copiilor sa scrie pe o foaie de hartie toate lucrurile pe care le-a realizat persoana care a intrat in camera. Jocul va starni zambetul pe buzele copiilor si ii va determina ca, din acel moment, sa fie mult mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, dar si sa-si exerseze mai mult memoria.

2. "A fi observator" este un alt joc de grup care stimuleaza memoria. Tot ce trebuie sa faci este sa le ceri celor prezenti sa-si aleaga un partener. Apoi se vor aseza fiecare fata in fata si se vor uita atent unul la celalalt timp de 3 minute. Trebuie sa observe cat mai multe detalii legate de vestimentatie, coafura, culoarea ochilor, a accesorilor etc. pentru ca in urmatoarea etapa se vor aseza cu spatele unul la celalalt si vor fi nevoiti sa descrie cat mai exact partenerul pe care l-au observat. Acest exercitiu se poate repeta de cateva ori, schimbandu-se partenerul de fiecare data.

Citeste mai mult pe http://www.suntparinte.ro/activitati-practice/103-arta-si-indemanare-liceal/3969-activitati-pentru-dezvoltarea-memoriei-
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii