Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Planurile primãriilor dacã vor avea în mânã plajele

ro

05 Aug, 2011 00:00 1353 Marime text
claudia_candet.jpgLa întrunirea desfãşuratã în aceste zile la Olimp, conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi primarii de pe litoral au cerut descentralizare în administrarea plajelor şi elaborarea planurilor urbanistice zonale.

Chiar dacã nu toţi primarii de staţiunile de pe litoral au fost prezenţi în prima zi a dezbaterilor, ideea ca plajele sã treacã în administrarea autoritãţilor locale a fost încurajatã şi de deputaţii constãnţeni prezenţi, dar şi de prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Şi preşedintele Comisiei pentru administraţie publicã, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a fost de acord cu aceastã iniţiativã, apreciind cã statul ar putea asigura doar cofinanţarea proiectelor derulate cu fonduri europene şi în cazul în care administraţiile locale pot susţine financiar aceste proiecte. Situaţia se va clarifica în toamnã când, odatã reveniţi din vacanţã, deputaţii vor fi nevoiţi sã supunã la vot Legea turismului, aspect ce va da de lucru autoritãţilor publice locale.

Însã cât de bunã este aceastã lege a turismului pentru primarii care au plaje?! Probabil destul de favorabilã, cu atât mai mult cu cât vor veni mai mulţi bani în visteria autoritãţilor locale, iar acestea vor avea putere deplinã de a decide ce se face sau nu pe plaja lor. Chiar dacã, în acest context, ne dorim sã privim doar dintr-un singur unghi al problemei, nu se poate sã nu vedem şi partea care se referã la puterile depline ale primarilor în acest areal. Cu alte cuvinte, primarul taie şi spânzurã pentru tot ceea ce se întâmplã pe plaja lui, iar cei care nu sunt în graţiile acestuia, probabil nu vor mai avea ce cãuta în arealul sãu de decizie. Le va da plajele celor care au activitãţi în turism, celor care au afaceri aproape de plajã şi care sã fie direct interesaţi ca acestea sã fie curate, cea mai mare problemã pe care o avem la acest moment.

Fiecare primar colorat din localitãţile de pe litoral va trebui sã se supunã şi anumitor reguli care îi vor fi impuse în cazul în care aceastã descentralizare chiar se va comcretiza. Pânã la momentul în care se vor vedea cu plajele în mânã, mai au de aşteptat. ªi nu este exclus ca, pânã la termenul pe care reprezentanţii Guvernului l-au dat, lucrurile sã se schimbe, aşa cum se întâmplã de obicei. Ar exista şi o condiţie pe care primãriile trebuie sã o îndeplineascã: sã îşi dezvolte capacitatea instituţionalã pentru a-şi asigura cofinanţãri pentru proiecte.

Proiectele deja începute trebuie sã rãmânã în gestionarea Apelor Române, adicã contractele pe zece ani încheiate prin 2006 - 2007 cu agenţi economici care nu au nicio treabã cu activitãţi pe plajã vor rãmâne în picioare indiferent de modalitatea în care se deruleazã acestea. Pânã ca aceastã decizie sã prindã contur trebuie sã fie de acord şi Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltãrii şi Ministerul Finanţelor. Cu alte cuvinte, cale lungã.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii