Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV România Interculturală

ro

14 Nov, 2014 23:08 2129 Marime text
Tineri studenți ai universităților constănțene, veniți din toate colțurile lumii, au luat astăzi parte la un seminar ce a avut loc în cadrul proiectului Migrant în România Interculturală. Plini de speranțe tinerii au discutat despre crearea unui mediu intercultural adecvat integrării străinilor, întărirea coeziunii sociale și formarea unor perspective de viitor.
Proiectul Migrant în România Interculturală își propune ca  tinerii veniți din toate colțurile lumii pentru a studia în România să dispună de un cadru benefic unei integrări durabile și fără probleme în societatea românească.
“Este vorba despre acces la servicii de educație, de sănătate, la cursurile de limbă română, la asistență juridică și chiar psihologică, acolo unde este cazul, pentru că întâlnim inclusiv persoane în situații de vulnerabilitate. Indiferent din ce țară provine un om sau ce culoare are pielea, poate deveni un element activ al societății”, ne-a declarat Cosmin Bârzan, manager proiect.
„Dânșii își vor forma nu numai meseria, este important să preia ceva din spiritul nostru. Probabil că unii dintre ei vor rămâne, alții vor pleca, dar vor rămâne în amintire având ceva din spiritualitatea românească”, ne-a spus profesor universitar doctor Eduard Circo, prorector al Universității Ovidius din Constanța.
Pentru crearea unui mediu intercultural adecvat și întărirea coeziunii sociale, a fost creată o rețea de mediatori interculturali care le oferă sprinjin tinerilor, în toate demersurile pe care le demarează. Unii dintre ei studiază și limba română.
„Am făcut un pic de limba română în Mexic și am văzut că se aseamănă, că există un oarecare acord. Am devenit curioasă și am vrut să învăț mai bine limba română, am cerut o bursă de studiu și am ajuns aici, în Constanța”, ne-a spus o studentă venită de pe continentul american.
„Am studiat româna și am vrut să urmez o cale diferită de a altora, pentru că ceilalți mereu aleg să învețe engleză, germană, franceză. Eu am vrut să găsesc o altă șansă în estul Europei, într-o țară nu foarte populară comparativ cu alte țări. În Coreea nu prea multă lume știe de România iar eu am vrut să încerc altceva”, ne-a spus o studentă din Coreea de Sud.
Cel mai des tinerii studenți întâmpină probleme legate de lipsa locurilor de muncă în România.
„Specificul de litoral facilitează practic obținerea de locuri de muncă în profil. Pe de altă parte, însă, este de dorit să existe joburi pe termen lung, pe perioadă nedeterminată, nu doar sezoniere. Deocamdată nu există o deschidere atât de mare a angajatorilor, pentru angajarea cetățenilor străini, dar nici legislația nu le este favorabilă”, a concluzionat Cosmin Bârzan,  manager proiect.
Angajatorii români care oferă locuri de muncă migranților din afara UE trebuie să dovedească faptul că au încercat să angajeze înainte un cetățean români și unul european. Totodată angajatorul trebuie să îi ofere angajatului salariu mediu pe economie și achită taxe de angajare de 200 euro pentru un job full time iar pentru part time 50 de euro. Proiectul Migrant în România Interculturală se desfășoară în perioada septembrie 2012-  iunie 2015 și a fost   demarat de către Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului-Filiala Cluj , Centrul pentru Resurse civice Constanța, și Asociația ADIS –București.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii