Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Munți de gunoaie, la mare

ro

23 Sep, 2014 17:25 1673 Marime text
Plajele cu nisip fin care i-au atras pe turiști în timpul verii s-au transformat în munți de gunoaie la finalul sezonului estival! Culmea este că în topul celor mai murdare plaje de pe litoral se află chiar locurile exclusiviste pe unde toată vara s-au învârtit celebrități și turiști străini. Afaceriștii au profitat de încasările de milioane de euro de pe urma lor și nu au pus niciun preț pe mediul înconjurător sau măcar pe bunul simț.
În urmă cu nicio lună de zile, nu găseai măcar un șezlong liber, iar turiștii se înghesuiau pe la beach-bar-urile de fițe în așteptarea unui cocktail răcoros cu care să se bucure de peisajul exotic al plajelor decorate cu palmieri.
La nici două săptămâni de la încheierea sezonului estival, terasele și beach bar-urile au dispărut, iar plajele de la malul mării dezvăluie un peisaj sinistru și asta nu din cauza ploilor și a vremii mohorâte de toamnă. Munți de gunoaie au invadat acum marea.
Voluntarii de mediu au luat plajele la pas, printre gunoaie, și au realizat topul zonelor cu cele mai multe probleme. Aproape jumătate dintre patroni se regăsesc  în topul plajelor insalubre, iar dacă e să privim munții de deșeuri abandonate pe nisip, am putea spune că rezultatele sunt direct proporționale cu lipsa bunului simț din partea concesionarilor.
„Există cel puțin 7-8 plaje de pe acest sector care au tone de deșeuri depozitate la marginea plajei.”, a declarat Victor Maxim, Voluntar Let's Do it Romania.
Nici reprezentanții agențiilor de turism nu sunt multumiți de fenomenul creat. Mai mult decât atât, aspectul deplorabil din realitate al plajelor contrazice imaginea perfectă pe care turiștii care aleg să vină la mare o văd în poze, iar asta se răsfrânge negativ asupra turismului de extrasezon.
„Au fost turiști care au venit în programul Litoralul pentru toți în primele săptămâni din septembrie și din păcate au găsit plajele foarte murdare sau chiar se lucra la suprafețele de plajă, aproape trecând peste cearceafurile turiștilor.”, a declarat Corina Martin, președinte ALDD.
Autoritatea care administrează zonele de agrement este Compania Apelor Române, care spune că patronii de plaje au la dispoziție până la 1 octombrie să predea plajele curate. Dacă nu riscă amenzi care ar putea să le diminueze considerabil veniturile realizate de pe urma exploatării plajelor.
„Operatorii economici au obligația să predea plajele care au fost închiriate până la 1 septembrie, Administrației Bazinale Dobrogea- Litoral, în condiții de igienă totală. Cei care nu respectă aceste clauze prevăzute în contract riscă amenzi între 2500-5000 de lei.”,  a afirmat Marieta Iorga, purtător de cuvânt Apele Române Constanța.
După data de 1 octombrie, plajele de pe litoralul românesc vor intra în conservare, până la deschiderea sezonului estival 2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii