Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre Radu Mazare - Nazi Chic

ro

11 Feb, 2011 21:27 2584 Marime text

mazare-chic.jpgIn urma cu mai multe luni prezentam cateva articole pe tema "nazi chic" - legate de aspecte istorice ale vestimentatiei in contextul catorva filme recente - Operaţiunea Valkyria sau Inglourious Basterds. Cateva colectii masculine de iarna din ultimii doi ani au interpretat subtil aceste elemente. M-am bucurat sa vad ca aceasta idee a prins curaj si l-am vazut recent pe Radu Mazare, primarul Constantei defiland in uniforma militara pe scena unui festival la Mamaia pentru o prezentare semnata Marcela Cuzic. El poarta o tinuta ce ar sugera cea de general Wehrmacht.

Fireste, nu se putea in RO ca un asemenea gest sa nu starneasca controverse si acestea se vad in modul in care este relatat evenimentul in presa unde imediat s-a pus eticheta "nazista".

Reactiile tipice ale celor care s-au aratat "socati", trecand peste ipocrizia specifica Romaniei si defazarea fata de istorie si modernitate (in cazul in care reactia nu are la baza un eveniment din familie) arata altceva. Puterea extrem de mare pe care o au hainele atunci cand devin simbolice. O putere asa de mare incat foarte putini sunt capabili sa discearna intre aparenta vizuala si mesaj (daca exista vreunul). In fata puterii vestimentatiei efectul Pavlov nu se lasa asteptat.

Faptul ca Radu Mazare a imbracat o uniforma militara germana pe scena nu are nimic special dar in Romania acest gen de actiune poate soca mai mult decat un dezastru economic sau problemele reale. Prea putini se lasa socati de insemnele comuniste (tricourile Che Guevara ce sunt?) care ar trebui sa fie mai pregnate gratie trecutului recent romanesc. Faptul ca Radu Mazare a imbracat pe scena unui festival o asemenea tinuta inspirata de cea de general Wehrmacht ar trebui sa socheze mai putin decat ideea ca la 20 de ani de la Revolutie comunistii romani sunt bine mersi in posturi majore.

Simbolurile vizuale sunt atat de puternice in vestimentatie pentru romanul de rand incat aparenta lor poate genera chiar intoleranta - o haina mai fistichie purtata cu o esarfa pe strada iti poate atrage oprobiul public pentru ca oamenilor le este frica de diferenta si de imagini vizuale puternice.

Pentru cei din RO care nu stiu, acest gen de uniforme sunt chiar frecvent intalnite in ilustratiile Manga fara ca tinerii japonezi sa devina neonazisti.

Singura critica ce i-o pot aduce lui Radu Mazare e aceea ca uniformele autentice, semnate Hugo Boss (ar trebui oare pe principiul romanesc desfiintat brandul?) erau impecabil croite si puneau in evidenta corpul atletic. Uniforma sa este cu un numar mai mare si nu suficient de cambrata iar pantalonii sunt prost croiti fiind vag pe modelul sovietic de parada din aceeasi perioada.

In alta ordine de idei merita sa mentionez un lucru - uniformele militare (plus politie & co) din Romania sunt printre cele mai urate din Europa. Dupa 90 nu au avut nici designeri si nici croitori. E suficienta comparatia cu politia italiana sau cu armata franceza pentru a vedea ce inseamna o imagine care impune respect prin eleganta vizuala.

Aceasta este insa puterea modei si a costumului, aceea de a nu ne lasa indiferenti iar idealul fiecarui designer este acela de a crea "instant recognition" plus asocieri pozitive.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii