Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cancerul din baie - nu zau?

ro

22 Feb, 2011 00:00 1822 Marime text
ruj.jpgUn jurnalist de speta a treia, adica nu bun sau prost, ci anonim, si un subiect incendiar care cauzeaza panica, iata combinatia perfecta pentru România! In articolul precedent v-am expus dificultatea de a discerne dezinformarea de informatia reala si cum au (de)cazut valorile. Nu intuiam ca exemplul va sosi chiar in aceeasi zi, pentru canu tot ce e vertical sta si in picioare!VerticalNews, un site despre care am aflat gratie linkurilor constante in EVZ, vine azi cu o poveste "cutremuratoare" care mi-a zguduit neuronii la fiecare virgula si punct. Un taifun de minciuni si inexactitati este pregatit pentru cucoanele slabe de inger carora li se demonstreaza, cu expresia deja cunoscuta, "conform unor studii", ca ceea ce e folosit in cosmetice este nu doar daunator, ci si .... cancerigen. Voi lua pe rând textul pentru a arata de ce acesta nu este defel jurnalism responsabil, ci manipulare dezinvolta pentru cresterea traficului in mijlocul unei natii pe care o doresc "credula". Iata prima din mostrele care mi-a dat palpitatii:
Parfumul. [...] Aproximativ 95% dintre produsele chimice utilizate în arome sunt sintetice, derivate din compuşi de petrol. Potrivit mai multor studii realizate în ultima vreme, parfumurile provoacă dureri de cap, ameţeli, reacţii alergice, decolorări ale pielii, tuse şi iritaţii ale pielii. De asemenea, acestea provoacă depresii, astm, cancer, defecte de naştere şi afectează sistemul nervos.
Autorul foloseste expresia "derivate din compusi de petrol" intr-un mod tendentios de manipulare, pentru un public cu sigurantacorigent la chimie, ca de altfel 90% din elevii români. Petrolul urât, murdar, si cu miros neplacut devine elementul care balanseaza discursul in directia dorita de autor. Din petrol, format cu milioane de ani in urma prin descompunera materiilor organice, sunt derivate azi mai toate produsele organice existente pe pamânt si produse de industria chimica. "Petrolul" e doar sursa pentru sinteza iar legatura cu produsul finit e doar cea teoretica si evident metaforica. E ca si cum ai spune ca omul contine foarte mult Hidrogen. Ideea cu studiile este manipulare curata. Ani de-a rândul, pe blogul international, am demascat asa zisele studii care limitau folosirea in parfumuri a numeroase ingrediente naturale (cuisoare, licheni, iasomie). Atunci când prezinti un studiu drept argument e absolut obligatoriu sa spui substantele studiate, esantionul de populatie si rezultatul procentual. Un caz de ameteala la 100 000 de oameni fata de ceea ce sustine autorul, adica o intreaga pleiada de efecte negative, este foarte diferit. Ce e mai toxic, parfumul cu 70% alcool care poate da ameteli câtorva femei la suta de mii de locuitori sau un pahar in plus din tuica de prune duminica la masa? NU exista parfumuri sau ingrediente care saprovoace cancer, exista doar molecule asupra carora planeaza un dubiu ca ar fi cancerigene, fara insa sa se fi demonstrat ceva, dar ele nu sunt prezente in parfumuri. Orice produs cancerigen dovedit într-un anume context este interzis destul de repede la nivelul comisiei cosmetice din UE.Chiar daca ar exista, e pueril sa crezi ca pielea e un fel de poarta deschisa pentru tot. Parfumuri care sa provoace "defecte la nastere" este cea mai mare minciuna pe care am auzit-o de când lucrez in aceasta industrie. Pentru a va da o tema de gândire referitor la ceea ce acest site sustine, va intreb: cum oare se face ca un ulei volatil, prezent cam 10% intr-o formula parfum, la rândul ei diluata la 10% in produsul finit, este "toxic", in timp ce in concentratie de 100%, aplicat pe piele, se numeste Aromaterapie? Asadar, doar in acest paragraf avem toate ingredientele de succes ale manipularii jurnalistice: scoaterea din context, omiterea detaliului esential, alaturarea unui termen perceput negativ pentru a deturna si accentua mesajul, autoritatea terta care afirma ("studiului stiintific").
O alta mostra hilara de jurnalism cu logica la orizontala este aceasta: Talcul este un ingredient pudră al cosmeticelor, folosit pentru a absorbi umezeala. Potrivit unui studiu publicat în anii ‘90, talcul poate fi una dintre cauzele cancerului ovarian. Cu toate acestea, mai multe cercetări făcute în ultimii ani au arătat că talcul nu este dăunător atunci când este folosit conform instrucţiunilor. Daca ai "descoperit" ca nu exista dovezi atunci de ce mai publici "informatia"? "Conform instructiunilor" drept argument ne plaseaza in aceeasi zona cu "Detergentul de vase va poate ucide. Daca beti un pahar pe stomacul gol".
Siliciul. Cu toate că siliciul nu este dăunător, atunci când acesta este contaminat cu siliciu cristalin, acesta devine cancerigen. Banuiesc ca autorul dorea sa adauge ca toti cei care se plimba cu picioarele goale in nisip se expun riscurilor de a "lua" cancer la mare prin intoxicare acuta cu dioxid de siliciu iar copiii sunt cei mai expusi. Ridicol!O mica lectie de engleza: "silicon" insemna siliciu (elementul chimic cel mai abudent in natura dupa oxigen) iar "silicone" este silicon (o clasa de compusi anorganici formati din lanturi de siliciu-oxigen). Eu nu cunosc creme sau sampoane cu nisip.
Articolul nesemnat se incheie cu : Producătorii de cosmetice nu sunt obligaţi să publice lista cu agenţi care contaminează substanţele, astfel că nu îl veţi vedea niciodată pe etichetele produselor Acesta este un afront adus industriei cosmetice si zecilor de mii de specialisti, inclusiv români. Fraza foloseste un procedeu clasic de manipulare prin dubla negatie "NU", "NICIODATA", dar mai grav, il foloseste pe "contamineaza", cuvânt greu pentru contextul "alb" si "imaculat" al produselor cosmetice. Cel care citeste ar putea crede ca industria cosmetica e un fel de bucatarie din spatele unui butic in care se amesteca grasimi, produse din petrol si ingrediente daunatoare omului, totul intr-o conspiratie mondiala. Evident, doar cineva corigent la chimie in laboratoarele rudimentare din scolile românesti, poate indruga asa ceva. Azi, industria cosmetica dispune de unele dintre cele mai performante tehnici de analiza si control a materiei prime, inclusiv la nivel microbiologic. O hala de productie pentru creme este "puritatea" absoluta. Pentru a testa importanta fundamentala a conservantilor, va propun urmatorul experiment: data viitoare când faceti o maioneza "naturista", pastrati o ceasca pe care o veti tine in baie timp de o saptamana. Veti aprecia poate munca specialistilor care fac ca o crema de fata sa nu isi altereze nicio proprietate timp de peste 6 luni de zile.
A pune in aceeasi fraza contaminare, produse cosmetice si ne-etichetare inseamna ca nu ai idee pe ce planeta te gasesti. Dintr-o curiozitate pur stiintifica, dupa atâtia ani de când sunt in aceasta industrie, as dori sa stiu care ar fi acei compusi care contamineaza si trebuie etichetati.
Concluzia dupa aceasta lectura e una amara. Manipularea panicarda si reaua intentiesunt noua regula in presa "asa zis pentru oameni". Daca doresti adevarul, invata o limba straina, selecteaza ceea ce citesti de spam.
Muta-te intr-un varf de munte, departe petrol si siliciul din i-Phone, renunta la cremele care sa te protejeze de vânt, frig, UV, la parfumuri si deodorante, dar mai ales la oglinda pentru ca am auzit ca Yeti e chiar sociabil!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii