Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aluminiu, cancer si legendele urbane

ro

17 Mar, 2011 18:10 2400 Marime text

image-2008-07-16-3598391-46-caserole.jpgIn domeniul produselor cosmetice, al parfumurilor si corolar al plantelor medicinale, mi-a fost dat sa aud in ultimul deceniu toate parerile posibile din lume. La televizor si in ziare se perinda personaje care isi deversa ignoranta stiintifica, in timp ce texte apocaliptice sunt constant servite unui public masochist care adora sa i se spuna cât de toxic si periculos e totul.Exista o adevarata obsesie, devenita o quasi religie, prin care cei corigenti la chimie, implicit fara vreo baza stiintifica, dau de pamânt cu tot ceea ce este produs in laboratoare. Nu intâmplator cred ca am fost singurul din liceu care a învatat la o materie la care 99% din români sunt corigenti iar restul de 1% lucreaza in strainatate in mari laboratoare. Evident, totul e rau, toxic, totul produce cancer si tot ce e produs de un mare concern in care lucreaza chimisti si farmacisti cu zeci de ani de studiu nu are decât un scop - distrugerea omenirii. Nicio evidenta sau rationament logic nu pot fi aduse. S-a vorbit enorm de mult despre aluminiu si cancer, atât de mult in jurnalele de doi bani din România incât acest subiect de speriat consumatorul a devenit agasant. Nu folosi antiperspirante, nu folosi spray-uri cu saruri de aluminiu, nu folosi doze de aluminiu! Evident, marketingul a prins din zbor aceasta teama a consumatorului indelung cultivata de presa si au aparut deodorantele "fara saruri de aluminiu". Am tratat pe larg problema de multe ori pe acest blog si pe cel international, desi uneori am impresia ca e o lupta cu morile de vânt. De data aceasta m-am gandit ca cel mai bine e sa va demontez mitul aluminiului care ar provoca cancer (dupa cum ati citit in foile de doi bani) cu o serie de studii din ultimii 10 ani. Totul pleaca de fapt de la un studiu din 1995 pe soareci la care s-a putut remarca absorbtia cutanata (piele care de altfel e de 10 ori mai subtire ca a omului). Pâna la ora actuala nu exista nicio dovada stiintifica a legaturii dintre cancer la om si deodorantul de aluminiu, totul fiind pura speculatie, respectiv fabulatie a presei. National Cancer Institute (SUA) a indicat ca nu exista o legatura intre folosirea antiperspirantului si cancer, FDA (Food & Drug Administration) a confirmat si idem American Cancer Society care a indicat ca nu exista nicio dovada stiintifica care sa indice cresterea riscului de dezvoltare a cancerului mamar. Iata aici studiile care au infirmat ipotezele sau mai precis au aratat ca nu se poate vorbi de o legatura intre aluminiu si cancer.
1 - National Cancer Institute. Antiperspirants/Deodorants and breast cancer - Cancer Facts - Avril 2003. 2 - Mirick DK, Davis S, Thomas DB - Antiperspirants use and the risk of breast cancer .Journal National Cancer Institute. 2002 Oct 16. 3 - Namer M, Luporsi E, Gligorov J, Lokiec F, Spielmann M - L'utilisation de déodorants / antiperspirants ne constitue pas un risqué de cancer du sein. Bulletin du Cancer 2008, 95 (9) 87 - 1-80. 4 - Afssaps - Vigilances - Evaluation du risque lié à l'utilisation des aluminiums dans les produits de santé. Bulletin N°31. Feb 2006. 5 - InVS, Afssa, Afssaps. - Evaluation des risques sanitaires liés à l'exposition de la population française à l'aluminium, eau, aliments, produits de santé. Nov 2003. 6 - Federal Register -Food and Drug Administration- Jun 2003.
Ultimul studiu din 2008 realizat de un grup de experti in cancerologie publicat in Franta in Le Bulletin du Cancer (Revue de la Société Française de Cancérologie) a concluzionat absenta riscului intrucât analiza aprofundata nu a permis identificarea vreunui caracter nociv. Cu toate acestea veti remarca faptul ca exact dupa studiu au inceput sa apara deodorantele L'Oréal (Garnier) "fara aluminiu", subiect pe care l-am tratat recent referitor la minciuna campaniei de marketing. Simplu: oamenii refuza evidenta si faci mai usor bani exacerbând frica si paranoia. In final, ramâne la latitudinea voastra sa credeti cine are dreptate, un grup de experti sau o multinationala care are tot interesul sa-si vânda produsele prin presa unde stirile alarmiste prind la fel de bine ca fenomenul copy-paste al documentelor de presa. Frica de aluminiu e una din cele mai puternice legende urbane transmise via internet (si acele fwd-uri de pe mail). E mai lesne sa crezi ca totul e toxic si ca oamenii de stiinta au fost mituiti de companiile "farma" pentru ca, nu-i asa, paranoia e la moda si sezonul acesta.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii