Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Măsuri de remediere a „iluzoriei” asistențe sanitare din județul Constanța

ro

08 Feb, 2020 00:00 3586 Marime text

Parcurgând „Dobrogea Jună“, publicația apărută în Constanța timp de patru decenii, sub patronajul marelui jurnalist Constantin N. Sarry, avem șansa de a reconstitui istoria și imaginea tinerei provincii românești, cu toate neajunsurile și dezideratele sale, din primele decenii ale secolului XX.

Numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924 și aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, prezintă, în două intervenții jurnalistice, situația asistenței medicale din județul Constanța și necesitatea intervenției autorităților pentru „construcțiunea” de spitale, dispensare și locuințe pentru medicii rurali.
 

 

„Am arătat cu altă ocaziune cât de iluzorie este asistența sanitară în județul Constanța, din cauza vitregiei în care a fost ținut de guvernanți. Pentru îndreptarea în parte a acestui rău, d-l dr. Isăcescu, medicul primar al județului, a cerut consilieratului agricol local să înzestreze comunele cu locurile necesare construcțiunilor de spitale, dispensarii și locuințe pentru medicii rurali.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Consiliul județian din Constanța a aprobat cererea serviciului sanitar al județului, prin care acesta-i solicita un ajutor bănesc de 2.500.000 lei – fond pe care urmează să-l întrebuințeze la construirea și înființarea  de dispensarii medicale, cel puțin în comunele reședințe de plăși.”

 

#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924 
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry


Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală.

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“. 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Sursă foto:  Tomi - Constanța“, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu 


Citește și:
 

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele școlare

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunțată Episcopiei din Constanța

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele și mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente românești a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari