Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Înființarea Bursei de Comerț - „Constanţa era chemată să ia o dezvoltare din ce în ce mai mare“

ro

24 Jul, 2021 00:00 2796 Marime text
  • Buletinul Camerei de Comerț și Industrie 1928 ne prezintă activitatea acesteia de la înființare, anul 1880, și până în 1928. Printre altele găsim și istoria Bursei de Comerț Constanța. 

Bursa de Comerț Constanța s-a  înființat prin decretul regal no. 2809 din 25 septembrie 1898, în urma raportului ministrului comerțului no. 74610. Decizia a venit în urma insistențelor Camerei de Comerț Constanța care considera imperios necesar să se înființeze această instituție.
 
Primele discuții s-au purtat pe 15 iunie 1898 în cadrul ședinței Camerei de Comerț Constanța. Noul pod de peste Dunăre și construcția noului port ajutau considerabil la  dezvoltarea comercială tot mai intensă, astfel o bursă era tot mai necesară.
 
„...Constanţa era chemată să ia o dezvoltare din ce în ce mai mare. [...] În asemenea condiţiuni, creiarea unei burse de comerţ, cu menirea die a înlesni tranzacţiunile, se impunea. În celelalte două porturi mari ale ţării, Brăila şi Galaţi, funcţionau burse încă de mult. Constanţa nu putea să  rămână înapoi sub acest raport, cu atât mai mult cu cât în această localitate, din cauza situaţiunei sale, transacţiunile urmau să se facă necontenit, în tot timpul anului, iarna ca şi, vara.“
 
Organizarea acesteia a început imediat, însă câteva probleme au dus la nefuncționalitatea bursei. În discuțiile pentru înființarea bursei obiectivul acesteia era „înlesnirea tranzacțiilor de cereale“, dar despre târgul efectelor publice și private sau târgul acțiunilor diverselor societăți agricole, industriale sau comerciale nu s-a discutat. Astfel au apărut problemele.
 
În congresele Camerelor de Comerț și Industrie din România din 1902 și 1903 s-au discutat aceste probleme, drept pentru care, în urma solicitărilor, în 1904, o alta Lege a  Burselor era promulgată.
 
Totuși, bursa nu se organizează și nu funcționează efectiv până în jurul anului 1910.
 
Pe 16 decembrie 1909 membrii delegați se întâlnesc pentru a constitui Comitetul Bursei și Biroul de Conducere. Cu ocazia acestei întâlniri se stabilește și Regulametul Intern de Funcționare.
 
Pe 8/12 iunie 1910 Camera de Comerț Constanța face cunoscută publicația No. 801 prin care anunță reorganizarea Bursei. În acelați an apare primul Buletin al Bursei de Comerț Constanța și Regulametul Uzanțelor Comerciale.
 
Astfel începe efectiv activitatea Bursei Comerțului Constanța.
Acesta funcționa în port, lângă silozuri. Pentru o scurtă perioadă de timp, 1918 – 1926, a avut sediul în localul Băncii Marmorosch Blank & Co.

Sursă foto și de documentare: Buletinul Camerei de Comerț și Industrie 1928

Citește și:
 
Primul Congres al Camerelor de Comerț și Industrie din România Mare și primele școli comerciale din Dobrogea
 
Buletinul Camerei de Comerț și Industrie Constanța 1928 - „Înființarea și organizarea oboarelor în Dobrogea“

Începuturile Camerei de Comerț Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari