Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura Troiței de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost restaurată de prof. Ioan Roșu

ro

22 Apr, 2022 21:05 1502 Marime text
Troița de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Foto: SC Arimex Comexim 2000 SRLÎn Vinerea Mare, pictura minunatei Troițe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost restaurată de prof. Ioan Roșu, pictorul care a realizat aceste picturi. Troita, a fost inaltata in numele Sfintei Treimi si spre slava lui Dumnezeu, spre folosul, alinarea, mangaierea si incantarea pacientilor, a vizitatorilor si a celor ce lucreaza in spital. Troita, ctitorie a societatii SC Arimex Comexim 2000 SRL, (societatea care asigura hrana pacientilor internati in spitalele Constantene), a fost inaltata in ziua de Craciun a anului 2011 si a fost sfintita de IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului.

Sapte ani mai tarziu, Troița care îi înfățișează pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului și pe Sfântul Ioan a ajuns ținta unui vandal. În repetate rânduri, la adapostul intunericului, incepand cu noaptea Craciunului 2019 si pana pe 4 ianuarie, in timpul noptii acesta a distrus pictura, a aruncat cu vopsea pe chipurile sfinților, iar florile si candelele, depuse de credinciosi la picioarele Mantuitorului, au fost furate si aruncate. Astfel, ziua, prof. Ioan Roșu venea si muncea la refacerea picturilor iar seara acestea erau distruse din nou.

In data de 4 ianuarie 2020, frumoasa Troita a fost incendiata si pe chipul Mantuiorului a fost aruncata ceara incinsa. De aceasta data, faptasul a fost prins si predat politistilor.

Pictorul Ioan Roșu, actualmente pensionar, fost profesor la Scoala nr. 29 din Constanta si la Scoala gimnaziala Grigore Moisil din Navodari, a realizat picturile celor douasprezece Troite inaltate in Constanta de SC Arimex Comexim 2000 SRL.  

Acum, la cei 72 de ani, cu paleta intr-o mana si cu pensula in cealalta, cu mult talent si cu suflet mare, se va intoarce la fiecare Troita si se va griji sa redea frumusetea picturilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii