Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de salubrizare, mai scumpã de la an la an Vezi explicatiile sefului CJC, Nicusor Constantinescu (documente)

ro

06 Feb, 2013 22:08 7341 Marime text
deseuri.jpgManagementul integrat al deseurilor nu vine cu vesti bune. Tarifele la serviciul de salubrizare vor creste din acest an atât pentru populatie, cât si pentru agentii economici, ca urmare a implementãrii proiectului european „Sistemul de Management Integrat al Deseurilor în judetul Constanta”, derulat prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Dobrogea.

Consilierii judeteni au votat sãptãmâna trecutã douã proiecte de hotãrâri, unul privind aprobarea planului tarifar aferent serviciului de salubritate, plan tarifar ce prevede cresterea taxelor de deseuri menajare pentru fiecare an, începând din 2013 si pânã în 2040, si un altul ce prevede ca pentru serviciul de salubritate contractele de delegare sã fie atribuite operatorilor de cãtre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Dobrogea (ADI Dobrogea) în numele si pe seama unitãtilor administrativ-teritoriale.

De la cât pleacã si la cât ajung tarifele


Potrivit Hotãrârii CJC numãrul 8 din data de 31 ianuarie privind aprobarea Planului Tarifar pe termen lung aferent serviciului de salubritate, în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor în judetul Constanta, taxa de deseuri fãrã TVA pentru populatia urbanã va fi, în 2013, de 4,73 lei/locuitor, pentru populatia ruralã - de 2,10 lei/locuitor, iar pentru institutii si companii de 315 lei/tonã. În 2014, populatia urbanã va plãti 4,88 lei fãrã TVA, cea ruralã 2,17 lei fãrã TVA, iar institutiile si companiile 315 lei fãrã TVA/tonã. În 2015, populatia urbanã va achita 5,04 lei, iar cea din mediul rural 2,24 lei. Tarifele cresc de la an la an pentru populatie, astfel cã în 2020 mediul urban va plãti pentru salubrizare o taxã de 6,34 lei fãrã TVA iar cel rural o taxã de 2,82 lei fãrã TVA.

Cum se modificã statutul ADI Dobrogea

Pe de altã parte, în Hotãrârea cu numãrul 9 din 31 ianuarie 2013 privind aprobarea Statutului modificat si completat al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Dobrogea, la care judetul Constanta este asociat-membru fondator, se aratã cã pentru serviciul de salubritate contractele de delegare vor fi atribuite operatorilor de cãtre ADI Dobrogea în numele si pe seama celor 62 de unitãti administrativteritoriale membre (contractele de colectare a deseurilor), respectiv de cãtre Consiliul Judetean (contractele de operare a facilitãtilor de management al deseurilor, inclusiv transportul pe distante lungi al deteurilor), exclusiv prin procedura de licitatie publicã prevãzutã de ordonanta de Urgentã a Guvernului numãrul 34 pe 2006, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sustine cã solicitarea pentru modificarea statutului ADI Dobrogea a fost fãcutã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale înainte de implementarea proiectului de gestionare a deseurilor.

Primarii vor trebui sã accepte noile tarife


În privinta stabilirii preturilor, primarii nu vor avea niciun cuvânt de spus. Singurul lucru pe care îl vor putea face sefii din administratiile publice locale din judet este sã subventioneze tarifele. „Este tot o obligatie a ghidurilor de eligibilitate a proiectelor pe fonduri europene, care prevede stabilirea tarifelor pe fiecare an în parte. Şi ati vãzut cã în hotãrâre existã pentru 2013 un tarif pentru strângere a gunoiului în mediul rural si un tarif pentru mediul urban, pentru 2014 un alt tarif pentru mediul rural si un alt tarif pentru mediul rural, si asa mai departe. Sunt preturi tarifare minimale si maximale aferente studiilor care stau la baza acestor proiecte pe care le-au fãcut consultantii, specialistii, nu le-a fãcut Consiliul Judetean Constanta”, a afirmat seful CJC. Potrivit acestuia, „primarii au un cuvânt de spus în mãsura în care dispun de bani sã spunã «eu, în localitatea Bãbãita, sau în localitatea Oltina, consider cã trebuie sã subventionez 147 de cetãteni care au situatie financiarã gravã si subventionez cu x%, 10% - 20% tariful de strângere a gunoiului»”, a explicat Nicusor Constantinescu.

Ce prevede managementul integrat al deseurilor

Sistemul de Management Integrat al Deseurilor în judetul Constanta, proiect finantat cu fonduri europene, prevede urmãtoarele investitii: înfiintarea de statii de tratare mecano-biologicã la Ovidiu si Tortoman, crearea de statii de sortare la Ovidiu si Tortoman si amenajarea de statii de transfer la Hârsova si Deleni, precum si deschiderea unui depozit ecologic la Tortoman.  Deasemenea, este obligatorie închiderea depozitelor de deseuri neconforme de la Hârsova, Cernavodã, Murfatlar, Techirghiol si Medgidia.

Nouã primãrii nu sunt acoperite de proiect

Facem precizarea cã orasele Nãvodari, Mangalia si comunele 23 August, Albesti, Castelu, Cogealac, Costinesti, Poarta Albã si Seimeni sunt singurele localitãti din judet care nu sunt acoperite de proiectul de gestionare a deseurilor, pentru cã acestea nu au aderat în ADI Dobrogea. Ca atare, primarii din aceste localitãti nu pot fi obligati sã respecte tarifele de salubrizare impuse în cadrul acestui proiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii