Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primii cursanţi - 20 de viitori inspectori SSM Au început cursurile de formare profesională la Lumina

ro

06 Jun, 2013 00:00 2107 Marime text
Primăria comunei Lumina implementează în această perioadă proiectul european „Dezvoltarea Durabilă a Pieţei Muncii din Mediul Rural, prin Facilitarea Accesului la Ocupare”, în valoare de 1.432.472 lei.
Şeful autorităţii locale, Dumitru Chiru, a precizat că au început deja cursurile, primul modul adresându-se unui număr de 20 de tineri dornici să se formeze pentru funcţia de inspectori de sănătate şi securitate în muncă (SSM).

Potrivit Anghelinei Nazîru, şef serviciu în cadrul Primăriei  Lumina, cei 20 de tineri sunt din Lumina şi sunt toţi absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat. Cursanţii studiază opt ore pe zi, timp de 5 zile, de formarea lor profesională ocupându-se lectorul Alina Costache. La finalizarea modulului, tinerii vor prezenta un proiect pe tema cursului şi vor susţine un test grilă, în prezenţa reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Calificare. În urma absolvirii, cei 20 de cursanţi vor obţine o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a menţionat că la această dată se află în desfăşurare o licitaţie publică pentru achiziţia a 16 laptop-uri, cu licenţe de operare, şi a unei imprimante multifuncţionale. Banii pentru achiziţii vin de la Uniunea Europeană, fiind echivalentul a 95.700 de lei.

Abia după finalizarea acestei licitaţii, tinerii interesaţi vor putea să urmeze modulul „administrator de reţea de calculatoare”. Până în prezent, pentru acest modul s-au înscris 26 de tineri.

Amintim că proiectul se va desfăşura pe o perioada de 18 luni. Pe durata implementării va fi realizat un web-site de promovare şi o bibliotecă virtuală, care va funcţiona în cadrul Căminului Cultural, accesibilă în mod gratuit categoriilor sociale aparţinând grupului ţintă (şomeri şi persoane ocupate în agricultura de subzistenţă). Biblioteca va cuprinde, pe lângă cele 16 laptop-uri, minim 50 de cărţi, publicaţii şi reviste de specialitate relevante în domeniile cursurilor de formare şi în demersul de iniţiere a unei afaceri. 

9 cursuri şi 110 înscrişi

Cursurile de formare profesională furnizate gratuit în cadrul proiectului sunt: administrator de reţea de calculatoare, comunicare în limba engleză - iniţiere, lucrător în comerţ, inspector de sănătate şi securitate în muncă, operator introducere, validare şi prelucrare date, comunicare, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, baby-sitter şi competenţe antreprenoriale. Cursurile se ţin la Căminul Cultural Lumina. Până la această dată, 110 localnici s-au înscris pentru a urma unul dintre module. Şeful autorităţii locale a precizat că cetăţenii sunt aşteptaţi în continuare să-şi depună dosarele de înscriere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii