Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un fotbalist, asemănat cu Balaci Campionii de juniori ai FC Farul, întâmpinaţi pe peronul gării cu Fanfara Marinei (galerie foto)

ro

28 Oct, 2016 00:00 6231 Marime text



Primul titlu de campioană naţională la fotbal i-a fost adus Constanţei de echipa de juniori a FC Farul, la finalul stagiunii 1961/1962. În sezonul următor, tinerii jucători de pe litoral au repetat performanţa
 
„Marinarii“ au beneficiat atunci de generaţii foarte bune, care au fost modelate de legendarul antrenor Gheorghe (Bibi) Smărăndescu, ajutat de Petre Comăniţă, care era secund şi la echipa mare. Ajuns la 78 de ani, Comăniţă îşi aminteşte cu nostalgie de cele două campanii victorioase din urmă cu peste 50 de ani.
 
Antrenorul emerit Petre Comăniţă a ajuns la FC Farul în anul 1960, la vârsta de 22 de ani. Venea de la Portul Constanţa, unde pregătea o grupă de juniori.
 

„Am terminat facultatea în 1958, iar apoi, vreme de un an, am activat la Medgidia, ca profesor de sport, dar mai şi jucam (portar). În anul următor, am venit la Portul Constanţa, ca antrenor la juniori. După care a apărut o hotărâre a Federaţiei Române de Fotbal, ca antrenorii secunzi de la echipele de primă ligă să fie neapărat absolvenţi de IEFS, specializarea fotbal. Cum eu îndeplineam acest criteriu, am fost solicitat de FC Farul. Eram secund la echipa mare (antrenor principal era Augustin Botescu), dar îl ajutam şi pe nea Bibi la juniori, iar trei - patru jucători de la el făceau antrenament cu noi la echipa mare“, povesteşte Petre Comăniţă.

A adus jumătate de echipă de la Portul

Cum a luat însă naştere echipa care, în iulie 1962, avea să cucerească în premieră pentru Constanţa un titlu naţional la fotbal? „La Portul alcătuisem o formaţie foarte bună, iar când am venit la Farul am adus cu mine şi jumătate din acea formaţie, printre care se aflau Vlad Dragu şi Caraivan. Dintre nou-veniţii de la Portul şi dintre jucătorii pe care-i avea nea Bibi am format o echipă redutabilă“, arată reputatul specialist.

Marea a înghiţit Mureşul

Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro se face referire la cele două titluri de campioană naţională obţinute de FC Farul la începutul anilor '60.

„Tot în ediţia 1961-1962, Farul a obţinut un rezultat notabil la nivel de juniori, în campionatul republican. În sferturile de finală, juniorii constănţeni au întrecut Minerul Câmpulung cu categoricul scor de 8-1, iar în semifinală au eliminat puternica formaţie a CSMS-ului Iaşi cu 3-2. În finala campionatului, Farul dispune de Mureşul Tg. Mureş cu 4-2, devenind campioană republicană şi aducând pentru prima dată oraşului Constanţa un titlu naţional de fotbal”, este sintetizată istoria medaliei de aur de acum 54 de ani.

Aplauze, discursuri şi îmbrăţişări


Finala s-a jucat pe stadionul „23 August” din capitală, în deschiderea ultimului act al Cupei României, Steaua - Rapid 5-2. Formaţia FC Farul a fost: Argeşanu - Văileanu, Caraivan, Hulă - Strâmbeanu, Teodorescu - Ologu, Manea, Vlad (Abduraman), Dragu, Peceriţă. La întoarcerea acasă, campionii României au fost întâmpinaţi cu mult entuziasm.
 

„Am făcut deplasarea cu trenul. Pe atunci, gara era cam în dreptul Casei Albe (n.r. actualul palat administrativ, în care se află Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean). Am fost aşteptaţi pe peron cu Fanfara Marinei. A venit lume multă. Au fost aplauze, discursuri şi îmbrăţişări. Am avut două generaţii foarte bune. Strâmbeanu era în genul lui Balaci, cu rază mare de acţiune, ambele picioare, dribling foarte bun. Hulă - un fundaş de fier. Jucam foarte ofensiv cu apărătorii. Sistemul era W-M. Trei pe fund, doi mijlocaşi (actualii închizători), doi interi, o extremă dreapta, una stânga şi un centru înaintaş“, spune Petre Comăniţă.

Cel mai greu meci, finala cu Dinamo


În ce priveşte titlul din campionatul 1962/1963, istoriafotbalului.go.ro menţionează: „Seriozitatea cu care s-au pregătit juniorii şi munca depusă de experimentatul antrenor Smărăndescu Gheorghe şi-au spus din nou cuvântul. După ce câştigă seria, Farul întrece Tractorul Braşov în sferturi de finală, 4-1, şi termină la egalitate, 0-0 după prelungiri, cu Crişul Oradea în semifinală. Având o medie de vârstă mai mică, juniorii Farului se califică pentru marea finală de pe stadionul «23 August» din capitală, în care înving Dinamo Bucureşti cu 2-1 (1-0), cucerind pentru a doua oară consecutiv titlul de campioană republicană. Iată care sunt autorii acestor frumoase performanţe: Argeşanu - Ovezea, Stoica, Hulă, Stelea, Melenco, Olteanu, Cojocaru, Vlad, Dragu, Chirez. Rezerve: Petrovici, Ichim, Sali”. „Cel mai greu meci a fost cel din finală, cu Dinamo, care juca la ea acasă”, îşi aminteşte Comăniţă.

Radu Argeşanu s-a stins din viaţă

Dintre eroii de acum jumătate de secol, de curând s-a stins din viaţă, la vârsta de 72 de ani, fostul portar Radu Argeşanu. Acesta a ajuns şi la echipa mare a Farului, după care a mai evoluat la formaţii precum Ceahlăul Piatra Neamţ şi Sportul Studenţesc. A fost convocat şi la loturile naţionale de juniori ale României, unde a purtat banderola de căpitan! „Îmi pare foarte rău, a fost un om extraordinar! Era foarte bun ca portar (în ciuda unei înălţimi mai mici pentru acest post), un jucător cu calităţi, serios şi muncitor”, a declarat Petre Comăniţă.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi

Radu Argeşanu, fost campion naţional cu Farul Constanţa, a murit: „Îmi pare foarte rău, era un om extraordinar!” (Galerie Foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii