Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soluţii pentru revigorarea fotbalului românesc Gică Hagi - „Trebuie să ne trezim odată! Eu tot vorbesc de unul singur“

ro

23 Nov, 2017 00:00 1615 Marime text

Gică Hagi, cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc şi creatorul proiectelor de succes Academia Hagi şi FC Viitorul, vorbeşte din nou despre modul în care trebuie sprijinit sportul românesc
 
Particularizând pe fotbal, „Regele“ spune că trebuie investit de la copii şi juniori, trebuie creată o infrastructură şi implementat un concept tehnic unitar. O soluţie ar fi implicarea financiară a multinaţionalelor. Hagi spune că a expus soluţii pentru dezvoltarea sportului în România şi pentru modul de finanţare încă de acum trei ani.
 
„Cei care decid în România în această privinţă trebuie să creeze facilităţi pentru a finanţa sportul, care e un segment social şi un mod de a educa. Am spus-o de o sută de ori. Avem obligaţia să creştem copiii prin intermediul sportului. Dacă nu finanţezi academiile, nu ai cum să te baţi cu cei mari. Se va întâmpla ca şi cu Olanda şi cu celelalte. Mergem înainte şi ne plângem. Odată trebuie să ne trezim. Ce înseamnă finanţare? Eu tot vorbesc de unul singur. Trebuie angrenate multinaţionalele. Punct. Sunt societăţi mari în România care fac bani. Multinaţionalele fac miliarde în România! Dau 1-3% din cifra de afaceri! Trebuie finanţate centrele de copii şi juniori, plus Divizia A, B şi C. Toate trebuie făcute. Dacă nu, iar ne luăm trei cu Olanda şi vorbim singuri. Mergem acasă şi zicem: «A, sunt mai dezvoltaţi ca noi, sunt mai mari, ştiu fotbal mai mult ca noi…». Dar de ce? Pentru că au condiţii, o educaţie, o formare a jucătorului de mic în academii. Primele şase - şapte academii le-au băgat în liga a doua şi joacă acolo. Trebuie să creezi“, a spus Hagi.

„Alergăm după minge până dă boala în noi“ 

Managerul tehnic al campioanei României, FC Viitorul, a dat exemplul Italiei, care, după ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial, îşi pune problema unei schimbări majore în fotbalul propriu. „Am fost în Italia. După acea înfrângere (n.r. din barajul cu Suedia), şi-au dat seama că trebuie să reconstruiască, să facă un proiect important, dar cu lucruri palpabile, scrise în ziar. Toată România trebuie să ştie care e proiectul. A, b, c, d, câte puncte sunt. Dar trebuie făcut proiectul. Dacă nu, vom rămâne cu un rezultat, cu o surpriză. Spunem că plecăm cu şansa a doua, dacă jucăm cu Elveţia, zicem că au prima şansă... Le dăm posesia 70%, alergăm după minge până dă boala în noi şi leşinăm. Şi uite-aşa! Dacă vom face un concept tehnic şi o strategie la nivel naţional, atunci staţi liniştiţi, că i-am bătut. I-am dominat, ne-am impus… 70% posesie pe Wembley, în Anglia - România! Nu uitaţi! Sau când a câştigat Steaua Cupa Campionilor Europeni. Se poate! Singurele prin care putem să ne batem cel mai tare sunt loturile naţionale. Dar acei copii care să iasă trebuie instruiţi, formaţi, educaţi într-un mediu bun, sănătos, care să le construiască o mentalitate. Care e mai bun, nu pe ochi frumoşi! Să-i lăsăm să arate! Performanţă! Fapte! Dar trebuie să le creăm o scenă. Apoi vom vedea cine va ieşi din mulţime“, a precizat Gică Hagi.

„Nu se poate aşa ceva!“ 

„Regele“ s-a referit şi la problemele de infrastructură din România şi la sprijinul local. „Nu e posibil ca oraşele mari să nu aibă echipă. Nu se poate aşa ceva! Să nu avem bani să ţinem o echipă. Haide, domnule! N-avem bani să facem un stadion. Îmi vine să râd! N-are 20 de milioane o primărie! Cine să facă infrastructura, noi? Am fost la Bucureşti, chemat, şi am expus soluţii. Şi nu s-a făcut nimic. De trei ani. Am dat. Modul de finanţare. Mi-am spus părerea. Dar în România, vorbim, plecăm şi la revedere. Şi atunci? Cifra de afaceri, deductibilă, sponsorizare… Multinaţionalele. Când faci miliarde, bagă în copii şi juniori! Apoi vom vedea cine e bun. Dacă nu, ne-o iau în faţă toţi“, a punctat Hagi.

„Mintea face diferenţa“ 

„Regele“ a arătat că, în fotbal, trebuie un plan, un concept unitar şi un stil de joc. „Acum, sunt câteva rezultate, pentru că românul e deştept. Mintea face diferenţa. Jucătorul român e talentat. E vorba de minte şi de tehnică. Pe a doua o înveţi, cu mintea te naşti. Noi suntem creativi, dar ne trebuie concept tehnic, stil de joc. Sisteme, tip de jucător şi metodică. Structură de antrenament. Cum îi antrenăm. Acestea trebuie făcute, la nivel naţional. Când nu sunt şi există 7.000 de idei de fotbal… Nu ştim cu ce stil de joc de identificăm. Eu, de când am început, de opt - nouă ani, nu m-am schimbat. Pe aceeaşi linie am mers. Stilul de joc a rămas acelaşi“, a precizat Gică Hagi.
 
Sursa foto: Facebook (Academia Hagi)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii