Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crescut la Viena Bursaspor, Dinamo şi Pandurii, interesate de un fotbalist de la Farul (galerie foto)

ro

03 Feb, 2014 00:00 8861 Marime text
Internaţionalul de juniori al echipei constănţene a atras privirile atât în ţară, cât şi în străinătate. Puştiul are 18 ani, iar patronul Giani Nedelcu este hotărât să nu-i dea încă drumul să plece
 
FC Farul are în echipă un fotbalist extrem de promiţător. Deşi este la o vârstă fragedă, fundaşul dreapta Robert Băjan s-a impus ca titular de drept, iar la echipa naţională selecţionerul îl foloseşte tot în primul „11”. Jucătorul a debutat la echipa mare a „marinarilor” la 16 ani şi puţin.
 
Robert Băjan este născut în Slatina şi a început fotbalul la zece ani. Îi plăcea sportul-rege, iar cele văzute în curtea şcolii, la miuţele copiilor mai mari, l-au convins să se ducă şi el la un club. În acelaşi timp, a fost motivat şi de unchiul său, Iulică Drăgan, care a jucat la echipa Metalurgistul Slatina, în Divizia B. Astfel că Robert a ajuns la clubul privat Viena Slatina, intrând pe mâna antrenorului Ion Pârvulescu. De prin clasa a V-a, puştiul a ajuns la LPS Slatina, iar de la 15 ani şi jumătate este la Farul. „Unchiul băiatului a vorbit cu un prieten bun de-al meu ca Robert să vină să dea probe la Farul.

A început la juniori, iar eu l-am văzut la un meci şi l-am chemat la echipa mare”, dezvăluie Giani Nedelcu, patronul Farului, cum a ajuns Băjan în curtea „marinarilor”. La juniori, a lucrat cu Mihai Turcu şi Ion Constantinescu, iar la formaţia mare l-a promovat Ion Barbu. Ulterior, a făcut pasul la echipa naţională, iar acum a ajuns să fie titular la formaţia reprezentativă de până în 19 ani, postură în care s-a aflat şi în recentul meci amical din Italia, de la Frosinone, cu selecţionata Italia Lega Pro Serie C Under-19, încheiată la egalitate, scor 2-2. Giani Nedelcu spune că jucătorul a intrat în atenţia mai multor cluburi, atât din ţară (Dinamo, Pandurii), cât şi din străinătate (formaţia turcă Bursaspor). „Oferte concrete pentru Băjan nu am primit până acum, dar interes există. Bursaspor l-a văzut la un cantonament al nostru efectuat în Antalya. Deocamdată însă nu-i dăm drumul. Mai are de jucat la Farul. Nu spun că nu ar prinde echipa la altă formaţie, de nivel superior, dar, la vârsta lui, cel mai important e să aibă continuitate, să joace cât mai mult”, a spus Nedelcu. „Nu m-a anunţat nimeni până acum de vreo ofertă. La partida din Italia, am înţeles însă că au asistat mai mulţi impresari, care ar fi cerut date despre trei jucători, printre care şi eu”, a spus Robert.
 
Şi-a tatuat iniţialele prenumelor părinţilor
 

La juniori, tânărul născut pe 30 octombrie 1995 juca şi mijlocaş dreapta, dar, de când a ajuns la prima echipă a Farului, a fost folosit numai fundaş dreapta. Avea 16 ani şi aproape şapte luni când a debutat la Farul mare, într-un meci la Constanţa cu Gloria Buzău, disputat în etapa a 27-a a Ligii a 2-a şi câştigat de constănţeni cu 4-1, pe 16 mai 2012. „Antrenorul Ion Barbu mi-a spus să fiu cât mai concentrat, să nu am emoţii şi să fac ce ştiu eu cel mai bine. Cred că acea partidă a fost cea mai bună a mea la Farul”, spune fotbalistul, căruia îi e la fel de drag încă un meci, cel cu Chindia Târgovişte, de la Constanţa, jucat peste un an, pe 11 mai 2013, în etapa a 26-a. Coincidenţă, scorul a fost tot 4-1 pentru Farul, iar Băjan a închis tabela, cu un gol foarte frumos, marcat în minutul 90 cu o bombă de la 25 de metri. „Acel meci mi-a adus o mare bucurie. Golul l-am dedicat tatălui meu, mamei mele şi tuturor celor dragi”, arată fotbalistul. Robert este singurul copil al familiei Băjan, iar părinţii săi, Mariana şi Ion, sunt tare mândri de el. Le creşte inima când joacă. Au venit la multe meciuri ale Farului, atât la Constanţa, cât şi în deplasare. La rândul său, şi Robert este extrem de ataşat de ei şi le este recunoscător pentru grija pe care i-o poartă şi pentru sprijinul pe care i-l acordă în fotbal. De altfel, fotbalistul şi-a tatuat pe mâna dreaptă iniţialele prenumelor celor doi. Robert este topit şi după verişoara sa, micuţa Rebeca Andreea.
 
Va juca la Turul de Elită
 
Aventura la echipa naţională a fundaşului dreapta al Farului a început acum un an, după un tur jucat pentru „marinari”. Selecţionerul reprezentativei, Ionel Augustin, a venit la Constanţa să-l vadă pe Robert la un meci, cu Dunărea Galaţi (1-0 pentru gazde), iar evoluţia bună a acestuia a confirmat referinţele pozitive pe care Augustin le primise despre el. După partidă, selecţionerul a vorbit cu jucătorul şi i-a transmis că îl va convoca la următoarea acţiune a lotului. Băjan a jucat întâi la echipa naţională de până în 18 ani, iar acum este la Under-19, în ultimele meciuri fiind folosit mereu titular. „Prima mea partidă la echipa naţională a fost un amical cu echipa Sportului Studenţesc, disputat la Buftea, în care am fost titular. Şi la lot joc tot cu numărul 2, ca la Farul. De câteva meciuri, evoluez în acelaşi timp cu Mihai Bălaşa, cel care era folosit înainte ca fundaş dreapta. El joacă acum fundaş central, iar eu pe partea dreaptă. Am aproape 15 selecţii la loturile naţionale de juniori. Sunt convocat cam în fiecare lună”, precizează Robert Băjan, care este calificat cu România Under-19 la Turul de Elită al Campionatului European din acest an (ultima fază calificativă la turneul final). Întrecerea va avea loc în România, pe 5, 7 şi 10 iunie, tricolorii urmând a se confrunta cu Rusia, Austria şi Norvegia. Echipa care se va clasa pe locul întâi va merge apoi la Euro. Întrecerea va fi găzduită de Ungaria, între 19 şi 31 iulie. „Ar fi perfect să prind şi Campionatul European. Un vis împlinit”, spune Robert, care, cu Naţionala Under-18, a câştigat turneul „Roma Caput Mundi”, din Italia.
 
Paintball la Buşteni
 
Cel mai bun prieten de la Farul al fundaşului dreapta este mijlocaşul Petre Ivanovici, cu care şi împarte camera în cantonamente. Cei doi au făcut şi Revelionul 2014 împreună, la Buşteni, alături de mai mulţi colegi de la Farul, printre care portarul Vlad Neagu şi mijlocaşul Anton. Grupul fariştilor s-a distrat pe cinste la munte, participând, printre altele, şi la o sesiune de paintball. La lot, este coleg de cameră cu Robert Boboc, transferat la începutul acestui an de U Cluj de la CS Mioveni. În afară de Farul, Băjan este suporter al Stelei, iar când are ocazia merge şi la meciurile campioanei României. „Am fost şi la o partidă jucată pe Ghencea, cu Dinamo, de care nu îmi aduc însă aminte cu plăcere. Steaua a pierdut cu 0-1, a dat Torje gol cu capul”, arată tânărul farist.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii