Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Belu, Bitang şi mari campioane, cu ochii pe posibilele viitoare performere Proiectul naţional „Ţară, ţară, vrem campioane!“ a demarat la Constanţa (galerie foto)

ro

12 May, 2014 00:00 3405 Marime text
Proiectul naţional „Ţară, ţară, vrem campioane!“, care îşi propune să descopere tinere talente la gimnastică, a debutat, sâmbătă, la Constanţa, la Sala Sporturilor fiind testate peste 350 de fetiţe cu vârsta cuprinsă între cinci şi şapte ani, din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Ialomiţa.

Acţiunea s-a desfăşurat sub ochii antrenorilor de legendă ai gimnasticii româneşti, Octavian Belu şi Mariana Bitang, dar au fost prezente şi foste mari campioane, precum Simona Amânar, Dana Sofronie (ambele constănţence), Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Monica Roşu, Silvia Stroescu, Amelia Racea, oficiali federali (preşedintele şi preşedintele de onoare ai Federaţiei, Adrian Stoica, respectiv Nicolae Vieru), conducători ai sportului local.

Coordonatorul local al proiectului este antrenorul Cătălin Meran, secondat de Mirela Szemerjai şi de Dana Sofronie, proiectul desfăşurându-se pe CSS1 Constanţa (unde vor fi legitimate gimnastele). Acţiunea de sâmbătă, care a inaugurat programul, a fost una de amploare. Au venit în jur de 400 de copile, iar 352 dintre ele au parcurs câte un circuit complet de teste, format din cinci ateliere. La buna desfăşurare a selecţiei de la Sala Sporturilor au contribuit şi tehnicieni de la secţiile de gimnastică artistică, ritmică şi aerobică de la CSS1, un antrenor de la Steaua, dar şi studenţi. Fetiţele au intrat la ateliere în grupe de câte zece. S-au efectuat măsurători antropometrice, iar copilele au dat teste de mobilitate (sfoara, podul), au urmat un traseu aplicativ (rostogoliri, mers pe vârfuri, mers pe bârnă, şotron, spalier) sau au dat probe de forţă (tracţiuni) şi de îndemânare, fiindu-le testate şi reflexele.  

Campania a început cu dreptul

„La Constanţa, lucrurile merg excelent, întrecându-ne cu mult previziunile. Copii foarte mulţi, părinţi entuziaşti, o campanie care a început cu dreptul. După ani buni în care ne-am uitat cu jind la alţii, prin Europa şi prin lume, cum selecţionează, iată că suntem şi noi capabili să facem astfel de campanii. Fără asemenea evenimente şi fără eforturi, sportul românesc se va duce în continuare în jos“, a declarat Octavian Belu. „Ne dorim din suflet să atragem cât mai mulţi copii către gimnastică, un sport care a adus atâtea satisfacţii românilor şi României. Vrem să continuăm povestea de succes. Sperăm să găsim printre fetele de acum o viitoare mare campioană. Constanţa are tradiţie în gimnastică, iar oraşului de la malul mării îi revine obligaţia de a o duce mai departe“, a spus şi Mariana Bitang. „Am început gimnastica la Constanţa la şase ani şi am trăit momente frumoase când eram de vârsta fetiţelor care au venit acum la selecţie. M-aş bucura ca din aceşti copii cineva să-mi calce pe urme şi să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ne dorim să avem mare succes cu această campanie. Când m-am apucat de gimnastică, nimic nu a fost greu, pentru că am început-o ca pe o joacă la groapa cu bureţi. Cu timpul, a devenit serioasă şi aşa am ajuns multiplă campioană europeană, mondială şi olimpică“, a precizat Simona Amânar. „E greu să remarci acum pe cineva, dar am văzut câteva fetiţe talentate, care sperăm să crească sub îndrumarea antrenorilor de la Constanţa şi apoi să ajungă şi la lotul olimpic. Dacă nu căutăm, nu avem cum să găsim o viitoare campioană. Merită încercat“, a punctat Sandra Izbaşa.

„Ne-au ajutat multe persoane“

După testele de la Sala Sporturilor, va urma evaluarea completă a tehnicienilor, pe baza datelor înscrise în fişe, iar cele oprite vor beneficia, gratuit, de pregătire, cazare, masă şi şcoală, prin intermediul unor burse. Constanţa a fost punctul de pornire a campaniei, acţiuni similare urmând a se desfăşura în alte cinci centre din ţară: Oneşti, Deva, Timişoara, Steaua şi Dinamo. „La reuşita acţiunii de la Constanţa au contribuit multe persoane. Le mulţumim reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (Răducu Popescu, Dragoş Ciucan, Irinela Nicolae), care ne-au ajutat foarte mult în relaţia cu grădiniţele şi şcolile; educatoarelor, directorilor de grădiniţe şi şcoli; primarilor, spre exemplu  Mariana Gâju, de la Cumpăna, unde avem o grupă de gimnastică; Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (Claudiu Teliceanu, Mihai Orzan, Mariana Tudora); Elenei Frîncu, fosta directoare a DJST; reprezentanţilor Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea Ovidius; părinţilor fetiţelor“, a declarat Mirela Szemerjai. „Cele care vor fi oprite în acest proiect nu au obligativitatea să rămână peste noapte în hotelul sportiv de la Complexul Sportiv «Tomis». Acest  lucru este valabil pentru fetiţele care vin din afara judeţului sau din localităţi constănţene aflate la mare distanţă de oraş. Cele care locuiesc în municipiu sau în apropiere pot fi luate seara acasă, în fiecare zi“, a mai spus antrenoarea de gimnastică.
Programul săptămânal la care pot veni fetiţele care vor să practice gimnastică la sala de Complexul „Tomis“ (amplasat pe strada Flămânda din Constanţa) este următorul: luni, miercuri şi vineri - între orele 14.00 şi 15.30; sâmbătă - la ora 11.00; duminică - la ora 09.00.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii