Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remarcată deja de Octavian Belu şi Mariana Bitang Sabrina Alexia Maneca a preluat ştafeta de la mama sa, Camelia Voinea (galerie foto)

ro

01 Jun, 2016 00:00 10822 Marime text
Fosta mare gimnastă constănţeană Camelia Voinea (campioană mondială şi vicecampioană olimpică), în prezent antrenoare la CS Farul, se mândreşte cu fiica ei, Sabrina Alexia Maneca.

Aceasta i-a moştenit talentul sportiv, astfel că face şi ea gimnastică şi a fost deja remarcată, inclusiv de antrenorii de legendă ai gimnasticii româneşti, Octavian Belu şi Mariana Bitang! La nici nouă ani, Sabrina Alexia este în primul ei an competiţional şi a cucerit deja primele medalii naţionale. La Campionatul pe echipe al României, rezervat junioarelor 3, care s-a disputat la Buzău, fetiţa Cameliei Voinea a făcut parte, alături de Andreea Câju şi de Erika Traicu, din echipa CS Farul Constanţa care a devenit vicecampioană naţională la nivelul 1. De asemenea, Sabrina Alexia a luat bronzul la sol, iar în concursul individual compus a fost a cincea.

La scurt timp după aceea, mica gimnastă a participat, la Constanţa, la Cupa OMV Petrom, la care au fost verificate sportivele din programul naţional „Ţară, ţară, vrem campioane!“, la doi ani de la demararea proiectului. Graţie unei evoluţii foarte bune, Sabrina Alexia s-a impus la individual compus şi la trei aparate (paralele, bârnă şi sol), culegând aplauzele întregii Săli a Sporturilor, dar şi ale lui Belu şi Bitang, care o ştiu pe fetiţă şi o apreciază.

Mama ar fi vrut-o jucătoare de tenis

Camelia Voinea este campioană mondială cu echipa României, în 1987, la Rotterdam, vicecampioană olimpică cu echipa la Seul, în 1988, vicecampioană mondială cu echipa, în 1985, la Montreal, şi vicecampioană europeană la sol, în 1987, la Moscova. Pentru aceste rezultate a muncit din greu şi a renunţat la multe, sacrificându-şi copilăria, astfel că ştie cât de greu e în gimnastică. Tocmai de aceea ar fi vrut ca Sabrina Alexia, unicul ei copil, să urmeze un alt drum în viaţă. Să facă sport, dar nu gimnastică. „Ştiu prin ce am trecut eu, astfel că nu ţineam morţiş ca şi fata mea să urmeze gimnastica. Eu mi-aş fi dorit să facă tenis. Însă ei i-a plăcut gimnastica şi nu m-am putut opune. Este de mult timp la sală, la început, bineînţeles, micuţă fiind, doar în joacă, iar în urmă cu vreo trei ani, am aliniat-o prima dată alături de celelalte fetiţe. Îi place foarte mult. Totul vine de la ea şi face totul cu mare plăcere. Este extrem de conştiincioasă şi de ambiţioasă. E tenace, are voinţă şi nu se lasă cu una, cu două“, spune Camelia Voinea, care o pregăteşte de la început pe fiica sa.

Sabrina Alexia este bursieră

Antrenoarea de la CS Farul a remarcat evoluţiile Sabrinei Alexia. „La Naţionale merita mai mult, dar arbitrajul a nedreptăţit-o. S-a văzut apoi la Cupa OMV Petrom, concurs cu o organizare excepţională şi cu un arbitraj corect, unde a luat tot, în afară de sărituri, în compania celor mai bune gimnaste din ţară. A intrat mai de mult în atenţia Marianei Bitang şi a lui Octavian Belu. Mariana Bitang a cerut referinţe despre ea, dar şi o înregistrare, după ce şi Cătălina Ponor i-a vorbit foarte frumos despre ea. «Copilul merită bursă», a spus Mariana Bitang, iar de cinci luni, fata mea ia bursă. «Va fi copilul de aur al României», a spus şi Octavian Belu“, povesteşte Camelia Voinea.

„Are ceva în plus faţă de mine“

Cu ocazia verificării din programul „Ţară, ţară, vrem campioane!“, publicul din Constanţa, dar şi ochii formaţi ai multor antrenori şi antrenoare din ţară au văzut în Sabrina Alexia o copie la scară redusă a Cameliei Voinea. „Am mari pretenţii de la Constanţa şi cred că şi dumneavoastră. Aici e un centru de tradiţie. Aveţi campioane olimpice, Cătălina Ponor, Simona Amânar, Dana Sofronie şi nu numai, e Camelia Voinea, pe care o veţi vedea predându-i ştafeta fiicei ei, un copil foarte bun“, zicea Mariana Bitang înaintea evoluţiei Sabrinei de la Cupa „OMV Petrom“. „Eu spun că, dacă Dumnezeu o va feri de probleme de sănătate, iar plăcerea de a face gimnastică se va menţine la fel de intensă ca acum, fetiţa mea mă va depăşi sub aspectul performanţelor. Are ceva în plus faţă de mine“, pronostichează Camelia Voinea.

Învăţătoarea şi întreaga clasă i-au făcut galerie

Sabrina Alexia Maneca este elevă în clasa a 2-a la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“ din Constanţa, având-o ca învăţătoare pe Iuliana Badiu. Atât aceasta, cât şi întreaga clasă a Sabrinei s-au aflat în Sala Sporturilor la Cupa „OMV Petrom“ şi i-au făcut galerie gimnastei. „Sabrina este topită după gimnastică, dar şi învaţă bine. Învăţătoarea sa şi toţi cei de la şcoală o ajută foarte mult, îi oferă tot sprijinul“, arată mama micii gimnaste. Camelia Voinea dezvăluie că, şi atunci când se joacă, fetiţa sa face sport. „Totul e bazat pe sport. Seara, acasă, de la ora 20.30 şi până la 22.30, continuă cu gimnastica. Nici la mall nu a rezistat tentaţiei de face mişcări de gimnastică, cu toată aglomeraţia“, râde antrenoarea de la CS Farul. Sâmbătă, 4 iunie, Sabrina Alexia împlineşte nouă ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii