Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intenţia lui Nicolăescu privind preluarea spitalelor provoacă nemulţumiri Dan Căpăţînă - „Ministerul Sănătăţii trebuie să se ocupe de programe medicale, nu de gestionare"

ro

16 Jan, 2013 22:30 1530 Marime text

Intenţia noului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a prelua spitalele din ţară, nu este privită cu ochi buni de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. „În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-au făcut investiţii majore din banii contribuabililor de către Consiliul Judeţean Constanţa. Timp de zece ani, cât timp unitatea noastră a fost la Ministerul Sănătăţii, nu am primit finanţare. În toată Europa, Ministerele Sănătăţii se ocupă de politici medicale, nu de gestionarea spitalelor", a declarat, ieri, managerul celei mai mari unităţi sanitare de la malul mării, dr. Dan Căpăţînă.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a catalogat intenţia ministrului ca fiind „cea mai bună glumă a anului 2013". În aceeaşi ordine de idei, directorul Căpăţînă a precizat că unitatea sanitară nu are fonduri suficiente pentru a-şi plăti furnizorii de utilităţi, dar şi pe cei de medicamente şi materiale sanitare. „Din cauza datoriilor pe care le avem faţă de furnizori în acest moment suntem vulnerabili în faţa unor eventuale procese din partea acestora. Deocamdată nu s-a ajuns la procese, dar în fiecare zi ne sună furnizorii. Avem deja o datorie de 2,3 milioane de lei faţă de aceştia. Mai mult, în fiecare lună oferim servicii medicale cu 1,5 milioane de lei mai mult faţă de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa", a mai adăugat dr. Dan Căpăţînă. Reamintim că anul trecut contractul dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a fost de 18.956.209 euro, cu 4 milioane de euro mai puţi faţă de anul 2009, când a fost de 22 de milioane de euro.

La spital, doar cu halat şi mască

Nici programul impus de Ministerul Sănătăţii privind vizitele pacienţilor internaţi în spitalele publice nu este văzut bine de medicii de la Constanţa. „Noi am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică un termen de 45 de zile pentru a e pune în ordine lucrurile în unitatea sanitară. Trebuie să stabilim nişte circuite. Nu putem lăsa atâta lume în spital. De asemenea, aparţinătorii pacienţilor vor fi nevoiţi să intre în spital cu echipamente de protecţie: pelerină, halate, botoşi, măşti, capelă, pe care le vor cumpăra. Noi nu avem fonduri şi pentru achiziţionarea lor. Nimeni nu va mai intra în spital fără acest echipament. Regula va intra în vigoare cam din data de zece februarie, din estimările noastre", a menţionat managerul Spitalului Judeţean, cu toate că ordinul Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial, interzice aceste practici. „Este strict interzisă percepţia de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice. Conducerea unităţii sanitare publice are obligaţia de a instrui angajaţii serviciului de pază asupra programului de vizite, obţinând de la fiecare dintre aceştia o declaraţie prin care se angajează să respecte programul respectiv şi să nu pretindă sau să primească niciun fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizite. În cazul încălcării acestor prevederi se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată, sau încetarea contractului cu firma de prestări servicii de pază", se spune în ordinul privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, publicat în Monitorul Oficial din 21 decembrie 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii