Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foc şi pară pe majorarea taxei de habitat Ce-i transmit constănţenii lui Mazăre

ro

13 Feb, 2013 22:01 3606 Marime text
spit_-_coada.jpgTot mai mulţi constănţeni sunt indignaţi de majorarea taxei de habitat, care a crescut peste noapte cu câteva zeci de lei. Unii locuitori ai municipiului au găsit şi explicaţiile acestei majorări: gunoaiele din Mamaia, pe care nu le plăteşte nimeni şi cele produse în campusul social Henri Coandă. Alţii ţin să-i amintească edilului Mazăre că la sfârşitul anului trecut a promis că taxele şi impozitele locale nu se vor majora. Reamintim că în şedinţa extraordinară din 21 ianuarie a Consiliului Local Constanţa, aleşi locali au votat reducerea subvenţiei acordate de Primăria Constanţa pentru serviciul de colectare a gunoiului şi, implicit, majorarea taxei de habitat pentru toţi cei care au un venit de peste 310 lei pe membru de familie. Spre exemplu, o familie cu patru persoane, care până acum plătea 144 de lei pe an, va achita 488 de lei pentru taxa de habitat. Asta înseamnă că, de anul acesta, valoarea taxei de habitat va fi diferenţiată, exact ca în cazul acordării subvenţiilor pentru energia termică. Astfel, cel mai puţin vor achita cei care au venit mediu net de maximum 310 lei. Aceştia vor plăti 3 lei de persoană pe lună. Următoarele valori sunt de 4 şi 5 lei de persoană pe lună. Cele mai mari taxe pentru ridicarea gunoiului vor fi achitate de persoanele care au un venit mediu net cuprins între 901 şi 1.300 de lei, respectiv 8 lei. Cei care au venituri peste peste 1.300 de lei vor plăti 10 lei de persoană pe lună. Până acum, Constanţa avea cea mai mică taxă de habitat din ţară, fiind întrecută de oraşe precum Tulcea, Slobozia, Giurgiu sau Piteşti.

Cum comentează constănţenii decizia aleşilor locali

În urma articolului apărut pe data de 11 februarie în cotidianul ZIUA de Constanţa („Şoc şi groază
Au venit plicurile de la SPIT. Pe constănţeni i-a speriat taxa de habitat") mai mulţi locuitori ai oraşului ne-au împărtăşit supărarea lor pe decizia aleşilor locali.

„În decembrie 2012, la aniversarea pensionarilor care au împlinit 80 de ani şi a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, Radu Mazăre a spus tare şi răspicat că nu va marii taxele locale pentru populaţie. Ştia foarte bine că noul guvern nu are şi nu va avea în viitorul apropiat bani. Cu toate acestea a minţit". „Să-mi explice şi mie cineva de la Primăria Constanţa ce studiu au avut la bază în momentul în care au hotărât că cei care câştigă mai mult produc mai mult gunoi. Ce-mi oferă în plus la banii pe care îi plătesc? Curăţenie, ridicarea gunoiul de 2 ori/zi pe timpul verii când pute de mori? Deszăpezire pe aleile dintre blocuri unde nu mai poţi să parchezi când ninge, în condiţiile în care şi aşa sunt foarte puţine locuri de parcare?

spit_-_coada_spit_2.jpgAr trebui sa facem un referendum să cerem păstrarea taxei şi publicarea tuturor plăţilor făcute ca să vedem unde se duc banii noştri".

„Majorarea peste limitele bunului simţ a taxei de habitat, care are scopul de a acoperi costurile pentru gunoaiele din Mamaia şi din campusul creat de primărie pe Ştefăniţă Vodă este, împreună cu cel mai mare preţ al gigacaloriei din ţară, preludiul politicii de falimentare a oraşului, dusă de o administraţie care are obiective diferite de ale constănţenilor.

Păcat de municipiul Constanţa, pe care îl dorim frumos, eficient, îngrijit şi care a ajuns unul dintre cele mai ponosite mari oraşe ale ţării, doborât de politica nelegală de urbanism, cu multe cârciumi şi câini maidanezi, cu monumente istorice în paragină". „Taxa de habitat ar trebui plătită de toţi în mod egal. Din păcate aceşti bani vor ajunge să acopere cheltuielile sociale: pui congelaţi, făină, cartiere de nevoiaşi, buzunarele unor firme. Cu ce drept îşi permite Primăria să facă diferenţieri în funcţie de venit, în condiţiile în care familia mea nu a depus niciodată o declaraţie de venit la Primărie şi nici nu ne-am dat acordul pentru a fi verificaţi de veniturile care intră în casă? Creşterea taxei de habitat a fost făcută sub un pretext mincinos, peste tot declarându-se că oraşul Constanţa este singura capitală de judeţ în care impozitele şi taxele nu au crescut, cu excepţia taxei de habitat care se plăteşte diferenţiat". „Taxa de habitat este normală într-o ţară normală, dacă tot o sa vorbim despre cuantumul aşa-zis mare al taxei. Mă întreb cum dorim noi să avem aceleaşi condiţii ca în vest. În România se plăteşte cea mai mica taxă pe proprietate şi ne miram de ce nimănui nu-i convine să muncească, de ce nu avem asfalt, pază, curăţenie".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nic 14 Feb, 2013 09:24 contestarea unui act administrativ conform Legii nr. 554/2004 – Legea contenciosului administrativ modificată potrivit Legii 262/2007 Art. 7 - Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare,dacăaceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.” etc... orice constantean cu scaun la cap ar trebui sa conteste deciziile de impunere stabilite de primarie..,altfel apa de ploaie!...
  • alin 14 Feb, 2013 09:20 Una dintre dovezile graitoare ale faptului ca primarul si supusii sai, constantenii, traiesc in lumi paralele, se regaseste in presa cotidiana si in pagina de azi a cotidianului dvs. De aici aflam ca, desi are cunostinta despre nemultumirile si starea de revolta a constantenilor fata de administrarea deplorabila a orasului, primarul isi traieste viata din plin si linistit, pregatindu-se ca impreuna cu oamenii din anturajul sau sa devina, mai nou, interpretul unui imn dedicat statiunii Mamaia. Constantenii care obisnuiesc sa mearga la malul marii si in anotimpul rece, pentru plimbare, sport si admirarea marii hibernale, vor fi stupefiati sa auda noua de preocupare a primarului, care vara isi petrece noptile prin cluburile statiunii ce are un aspect jalnic pe toata durata iernii: gunoaie si mizerie omniprezente, sute de caini vagabonzi, cladiri degradate (pana si) in zona Cazinoului, lucrari de constructii pentru decimarea ultimelor spatii verzi din statiune, panouri publicitare stradale si instalatii electrice devastate si, in general, o stare generala deplorabila. Pentru toate acestea primarul nu este ingrijorat, au trecut alegerile, constantenii pe care i-a facut dependenti de el au votat cum trebuia, Consiliul local aservit siesi voteaza orice, inclusiv majorarea taxei de habitat din care se va plati curatenia statiunii Mamaia. Toate acestea, pentru ca la vara primarul sa golanesca stea cocotat pe care alegorice si cantand imnul jalnic al (durerii) acesteia. Intre timp, constanteni, grabiti-va catre ghiseele administratiei financiare sa platiti noua taxa de habitat, pentru ca este (mare) nevoie de banii dumneavoastra!