Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din urmă. Vom plăti mai mult pentru apă caldă şi căldură Consiliul Local Municipal Constanţa aprobă preţul gigacaloriei

ro

25 Mar, 2013 00:00 2736 Marime text
Unul dinte proiectele importante de pe odinea de zi a şedinţei Consiliului Local Constanţa din 26 martie se referă la preţului gigacaloriei. O problemă dureroasă pentru constănţenii, care şi aşa erau printre puţinii din ţară care plăteau un preţ mare pentru gigacalorie. Dacă până la 1 februarie, constănţenii au plătit 341,91 lei pentru o gigacalorie, de la 1 februarie vor scoate din buzunare 358,54 lei. Adică 16,63 lei mai mult.

Potrivit proiectului de hotărâre, iniţiat de Radu Mazăre, preţul local de facturare a energiei termice de către RADET Constanţa va fi de 358,54 lei pentru o gigacalorie. Preţul local de facturare a energiei termice va fi intra în vigoare cu data de 1 februarie 2013. Facturarea diferenţelor de preţ aferente energiei termice furnizate în Municipiul Constanţa în luna februarie 2013 se va face odată cu facturarea consumului de energie termică aferentă lunii martie.
„Având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006 privind instituirea preţurilor locale pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, articolul 3, aliniatul 1, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 483/2006 şi ale Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, articolul 40, aliniatul 8-9, în care se stipulează în mod expres că la nivelul aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, preţul local pentru populaţie este unic, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport şi distribuţie a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizaţi, văzând Decizia ANRE nr. 260/29.01.2013 comunicată RADET Constanţa sub nr. B 2096/31.01.2013 de către SC Electrocentrale SA, Sucursala Constanţa, privind aprobarea preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2013 consumatorilor casnici şi non casnici, propunem ajustarea preţului local şi a preţului de facturare a energie termice  către populaţie de la 341,91 lei pe gigacalorie şi 358,54 lei, începând cu data de 1.02.2013”, se spune în memoriul semnat de directorul general al RADET Constanţa, Ilie Racheru.

Povestea gigacaloriei constănţene

Facturile din martie la încălzire şi la apă caldă vor exploda.  Dacă ne-am bucurat că în luna februarie am plătit aproape la fel sau chiar mai puţin decât în luna ianuarie, în martie bucuria se va transforma, pentru mulţi dintre noi, în disperare. Constănţenii vor scoate aşadar mai mulţi bani din buzunare, pentru a achita factura majorată din luna martie, la care se vor adăuga şi majorările din luna februarie. Până la 1 februarie, preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET era de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. De la 1 februarie, preţul este de 195 lei plus TVA, adică 241,8 de lei. Deocamdată RADET Constanţa nu a majorat preţul gigacaloriei, acesta fiind de 341,91 de lei. Dar o va face, marţi, după ce consilierii locali vor vota decizia de majorare. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte, la ora actuală, 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Acaru' Paun 29 Mar, 2013 14:23 Adriene, capul pe umeri zici? Pai speri mata da' speri dejaba... Pai asa gandim cand asteptam la nush cata vreme cate un pui congelat, un kil de zahar sau un litru de oloi... Treziti-va fratilor!
  • Adrian 28 Mar, 2013 07:32 Credeam ca dl.Mazare are capul pe umeri si nu se lasa influentat de anumiti tovarasi,dar se pare ca m-am inselat!!Numai in Romania se poate intampla sa iei o decizie la sfarsit de luna Martie si sa vii sa spui ca se plateste retroactiv de la 01 Februarie?!Nu stiu cat de legal este,dar pot sa va spun ca RADET se vor duce dracului daca toate blocurile de 10 etaje bagam gaze si ne montam centrale individuale.E adevarat ca trebuie sa luptam cu Primaria pentru a obtine acordul (stiind ca multi din "prieteni" vor pierde)dar acest lucru se va face,cu toate ca ar fi fost in avantajul oamenilor sa se imbunatateasca sistemul de incalzire la nivel de oras(sunt sisteme de cogenerare care produc si abur,apa calda si energie electrica,daca Tehnicul primariei Constanta sau RADET nu au aflat pentru ca sunt prea ocupati ii putem ajuta)!!!!