Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare. De ce e bine să dai de pomană unui om sărac azi

ro

01 Jan, 2017 00:00 3148 Marime text


Anul nou debutează cu o sărbătoare mare. Pe 1 ianuarie, în prima zi a anului, îl prăznuim pe unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe: Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
 
Sfântul Vasile a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie un înainte-văzător. În tradiția creştină se spune că pruncul Vasile a uimit prin unele gesturi: când atingea plantele ofilite, acestea se înviorau, iar atunci când mângâia animalele bolnave, acestea se însănătoşeau. A studiat la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri din Cezareea, Constantinopol şi la cea mai importantă academie din Atena.
 
În tradiţia populară, se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, pe 1 ianuarie există obiceiul de a ura. 
 
Sfântul Vasile a acordat o mare atenție păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile

Este bine ca prima persoană care îţi intră în casă de Sfantul Vasile să fie un bărbat. Mai mult de atât, în funcţie de situaţia materială a persoanei, se spune că aşa va fi şi următorul an. Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
 
În ziua de Sfantul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar şi să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 
 
Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii