Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea finanţării partidelor, ciopârţită de PSD Au eliminat măsura confiscării sumelor primite ilegal de formaţiunile politice sau utilizate ilegal în campaniile electorale

ro

27 Sep, 2017 00:00 1933 Marime text
Deputaţii jurişti au eliminat posibilitatea confiscării sumelor primite ilegal de la instituţiile publice, regiile autonome, companiile naţionale, societăţile comerciale sau instituţiile de credit la care sunt acţionari majoritari statul ori unităţile administrativ-teritoriale, de la organizaţiile străine sau cetăţenii străini, a celor reprezentând aportul unei formaţiuni nepolitice peste limita legală, a sumelor primite de la sindicate sau culte religioase, precum şi a sumelor utilizate ilegal în campaniile electorale.
 
La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a dat liber la finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, susţine deputatul USR de Constanţa Stelian Cristian Ion.
 
„Profitând de o propunere legislativă mai veche, din 2016, care viza doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al Legii 334/2006, deputaţii PSD au propus peste 90 de amendamente prin care mutilează şi fac, practic, ineficientă această lege. Amendamentele propuse de PSD elimină din lege măsura confiscării sumelor primite ilegal de partidele politice sau utilizate ilegal în campaniile electorale“, comentează deputatul, de profesie jurist.
 
În opinia acestuia, pe viitor, vor rămâne aplicabile doar sancţiunea principală a amenzii şi, eventual, măsura nerestituirii de către AEP a sumei cheltuite în campania electorală. „Aşadar, poţi cheltui milioane de euro în campanie, deşi acest lucru este interzis de lege, şi vei risca doar o amendă modică în raport cu suma cheltuită, care nu va mai putea fi confiscată. Dacă această propunere va fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor în varianta votată în Comisia juridică, ne vom întoarce, practic, în perioada în care se aduceau bani la partid cu sacoşa. PSD-ul vrea asta. Legea actuală îi încurcă foarte tare tocmai pentru că prevede în mod expres sancţiunea confiscării“, consideră reprezentantul USR.

Prevederile desfiinţate de majoritatea PSD

Legea nr. 334/2006, în varianta care prevedea măsura confiscării, a fost adoptată în contextul pregătirii aderării României la Uniunea Europeană şi adoptării Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007. Prin toate măsurile sale, PSD dovedeşte că vrea să ne îndepărteze cât mai mult de valorile europene şi să ne readucă în epoca abuzurilor şi a corupţiei generalizate.
 
„În cazul în care această propunere va fi adoptată de către Camera Deputaţilor, ea va trebui contestată la Curtea Constituţională“, mai afirmă deputatul USR de Constanţa Stelian Cristian Ion.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii