Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În pragul anului electoral 2016, liberalii sprijină televiziunile private Parlamentarii PNL vor „Fondul audiovizualului“ (document)

ro

26 Sep, 2015 00:00 1666 Marime text
Apropierea anului electoral 2016 îi face pe parlamentari să îşi pregătească terenul şi, de ce nu, să se pună bine cu presa. O vizualizare a site-ului oficial al Senatului României confirmă „grija“ mai multor senatori şi deputaţi, printre care se regăsesc şi doi senatori PNL din Constanţa - Christian Gigi Chiru şi Puiu Haşotti.
 
Un proiect legislativ iniţiat în primăvară de liberali, care viza modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ajunge acum, cu un an înaintea alegerilor parlamentare, în atenţia senatorilor şi a deputaţilor.
 
Recent, plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată. În prealabil, proiectul respectiv a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Pe motiv că se impun „garantarea şi exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare“, iar „posturile private de televiziune au un rol important“, pentru că „piaţa media este aproape prăbuşită“, precum şi pentru a îndeplini dorinţa telespectatorilor de a avea „emisiuni de calitate realizate cu responsabilitate şi bun-simţ“, parlamentarii PNL propun instituirea „Fondului audiovizualului“.
 
În viziunea liberalilor, acest fond ar urma să asigure „un sprijin financiar pentru acele televiziuni cu capital privat care se bucură, încă, în rândul telespectatorilor, de interes şi audienţă“.
 
Resursele ce vor permite înfiinţarea şi alimentarea fondului provin dintr-o contribuţie de 5% „din veniturile realizate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care transmit servicii de programe de televiziune prin intermediul acestor reţele“.

Una rece, alta caldă

Firmele care furnizează servicii de retransmitere a programelor de televiziune nu se pot plânge de numărul abonaţilor, în continuă creştere. Totuşi, iniţiatorii proiectului legislativ au încercat să aplaneze apariţia unor reacţii negative din partea acestora - ca urmare a introducerii acelei contribuţii - şi au prevăzut două măsuri stimulative.
 
Astfel, „sumele datorate pentru contribuţie reprezintă cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil“, iar această contribuţie se va aplica „asupra totalului veniturilor realizate, din care s-a dedus taxa pe valoare adăugată aferentă“.

Cine-i beneficiar. Cine decide beneficiarii 

Se pare că liberalii n-au omis nimic. Iată de ce, în Expunerea de motive a iniţiativei legislative, ei au menţionat şi care vor fi televiziunile ce ar putea beneficia de sprijin financiar din Fondul audiovizualului. „Resursele financiare vor fi alocate televiziunilor situate pe primele 12 poziţii în lista must-carry, pe baza proiectelor editoriale prezentate Consiliului de către fiecare dintre cele 12 televiziuni, pentru realizarea de programe culturale, educative, de ştiri, informaţii şi dezbateri, precum şi pentru realizarea şi/sau difuzarea de documentare“. Alocările se vor face în două sesiuni, stabilite prin decizie a CNA-ului.
 
Pentru acordarea resurselor financiare în vederea realizării programelor ce vor fi propuse de cele 12 televiziuni, se va înfiinţa o comisie specială. Aceasta va reuni trei membri ai CNA (desemnaţi de Consiliu prin vot secret), doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, numiţi prin ordin de ministru, şi câte doi reprezentanţi ai televiziunilor, ai operatorilor de cablu şi ai ONG-urilor care au ca principal obiect de activitate mass-media (desemnaţi de organizaţii).
 
Programele ce vor fi realizate cu bani din acest fond vor fi incluse în grila de programe în intervalul orar 9.00 - 23.00 şi vor trebui difuzate în maximum trei luni de la semnarea contractului. La începutul şi la finalul acestora, va fi specificat „Emisiune realizată cu sprijinul Fondului audiovizual“. Totul se va desfăşura sub atenta monitorizare a CNA, care, în funcţie de situaţiile survenite, va putea aplica sancţiunile prevăzute de lege. Televiziunile care vor fi sancţionate de cel puţin două ori pe an pierd, pentru anul următor, dreptul de a mai putea beneficia de sprijin financiar din Fondul audiovizualului.
 
Despre acest proiect legislativ, menit să susţină televiziuni private, care, ulterior, şi-ar putea manifesta recunoştinţa faţă de partidul ce a avut iniţiativa (PNL), prin promovarea liderilor şi activităţii politice, liberalii afirmă că îşi propune „să sprijine realizarea şi difuzarea de programe culturale, educative, de ştiri, informaţii şi dezbateri realizate la standarde înalte de calitate şi probitate profesională şi morală“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii