Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
12:29 29 04 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Grupul de Iniţiativă pentru Dialog şi Reorganizarea UDTTMR cheamă la discuţii comunitatea tătară

ro

30 Mar, 2017 00:00 2885 Marime text
Recent, a avut loc şedinţa Grupului de Iniţiativă pentru Dialog şi Reorganizarea UDTTMR (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România). Grupul a fost organizat ca o iniţiativă cetăţenească ad-hoc, cu scopul de a lansa un dialog amplu în cadrul comunităţii tătarilor, pentru a se identifica, evalua şi, eventual, conveni asupra unor soluţii la actuala situaţie de blocaj la care a ajuns UDTTMR, se arată într-un comunicat al Grupului de Iniţiativă.
 
Prin decizia Tribunalului Constanţa din 2 martie 2017, s-a respins apelul formulat de către UDTTMR la hotărârea Judecătoriei Constanţa din 23 iunie 2016 de anulare a deciziilor Congresului UDTTMR din 9 ianuarie 2016. „În acest fel, foarte multe voci din cadrul comunităţii afirmă că se confirmă numeroasele reclamaţii, sesizări sau temeri formulate de unii membrii UDTTMR cu privire la fărădelegile săvârşite de grupul de persoane care au preluat conducerea uniunii la alegerile organizate în 2012. În acelaşi timp, în întreaga comunitate există convingerea că această situaţie are cauze mult mai profunde care se datorează numeroaselor abuzuri săvârşite şi în perioadele anterioare.
 
După cum se cunoaşte, excesele comise în lupta dintre diferitele fracţiuni pentru a accede la poziţia de deputat reprezentând minoritatea tătară în Parlamentul României au condus la respingerea de către Biroul Electoral Central a tuturor candidaturilor propuse din partea UDTTMR pentru alegerile parlamentare din 2016. În urma acestei decizii, prin acţiunile întreprinse de conducerea nelegitimă a UDTTMR în numele comunităţii tătare s-au încheiat o serie de acorduri cu partide politice, colportând în acest fel scopul fundamental apolitic al uniunii de conservare şi promovare a identităţii, a limbii şi tradiţiilor comunităţii tătare“, apreciază reprezentanţii Grupului de Iniţiativă.
 
Şedinţa a fost găzduită de Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, în Sala „Umberto Eco“. La şedinţă au participat membri ai comunităţii tătare din Tulcea, Medgidia, Mangalia, Lumina, Castelu, Cobadin, Basarabi, Valea Seacă şi Constanţa. Au fost analizate situaţia actuală şi acţiunile întreprinse de către diferitele fracţiuni şi grupuri care îngrijorează pe toţi membrii comunităţii, începând de la alegeri făcute în mare grabă la diferite filiale, la acţiuni în instanţă ş.a.m.d.
 
Din motivele prezentate anterior, membrii Grupului de Iniţiativă consideră că singura cale de ieşire din actuala situaţie este calea dialogului. În acest scop, membrii acestuia lansează un apel către toate fracţiunile, grupurile şi persoanele din cadrul etniei să se abţină de la orice fel de acţiuni unilaterale în legătură cu UDTTMR şi să se alăture procesului de consultare şi dialog. Un apel special se îndreaptă spre tinerii din cadrul comunităţii, care sunt îndemnaţi să participe la dezbaterile ce vor fi organizate în perioada următoare şi să prezinte propriile aşteptări şi opinii în legătură cu organizarea structurilor de autoguvernanţă ale comunităţii tătare.
 
„Prin acest proces amplu de consultare, ne propunem să convenim asupra unui set de principii pe baza cărora să reorganizăm UDTTMR, asupra unui plan de măsuri şi a unui calendar care să fie asumat de o largă majoritate a membrilor comunităţii“, spune prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, reprezentant al Grupului de Iniţiativă.
 
Următoarea şedinţă publică va avea loc sâmbătă, 1 aprilie, la ora 10, în Sala „Umberto Eco“, corp A, campusul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii