Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatele cer respectarea Codului Muncii Revendicările privind gărzile medicilor, rezolvate parțial

ro

06 Dec, 2016 22:26 1429 Marime text
Sindicatul medicilor 'ProMedica' și Uniunea Sindicală 'Alianța Medicilor', afiliate Federației Sindicale 'Hipocrat', consideră că revendicările medicilor au fost rezolvate doar parțial în urma modificărilor aduse Ordinului Ministrului Sănătății nr. 807/2004 privind gărzile medicilor.

„Sindicatele medicilor cer respectarea Codului Muncii și militează în continuare pentru remunerarea medicilor rezidenți pentru gărzile efectuate în afara normei de bază, în orice an de pregătire ar fi, emiterea de norme de aplicare realiste, eliminarea presiunii exercitate de managerii spitalelor asupra medicilor și reglementarea gărzilor la domiciliu în mod coerent și fără echivoc", se arată într-un comunicat al federațiilor sindicale.

De asemenea, sindicaliștii solicită Ministerului Sănătății ca medicilor angajați cu jumătate de normă, angrenați în activități didactice, să nu le fie impuse condiții ce nu respectă contractul individual de muncă.

„Sindicatele medicilor au obținut prin acest Ordin, în urma protestelor organizate în ultimele luni, flexibilizarea programului de lucru, recunoașterea orelor suplimentare, atunci când medicii muncesc peste program pentru a îngriji pacienții, repaus după gardă și posibilitatea ca medicul să nu rămâna a doua zi, după gardă, în spital. Aceste rezultate au fost obținute după ce, în urma cu câteva luni, Ministerul Sănătății a recunoscut, în urma acțiunilor sindicale ale medicilor, ca orele de muncă, din timpul gărzilor, să fie recunoscute ca vechime în muncă și experiența profesionala, să fie remunerate corespunzător și să fie efectuate în urma semnării unui contract suplimentar de muncă", se menționează în comunicat.

Ministerul Sănătății anunța în data de 10 octombrie că remunerația medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20/2016, plata majorată pentru aceste gărzi urmând să fie primită începând cu 15 noiembrie. De asemenea, plata gărzilor suplimentare pentru medici se va face prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii