Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un condamnat american, considerat „apt'' să fie executat „a doua oară''

ro

14 Dec, 2016 14:47 1238 Marime text
Un condamnat care a supraviețuit unei execuții ratate este considerat „apt'' să fie executat a doua oară, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins apelul înaintat de acest american. Romell Broom este un caz unic în istoria judiciară americană, informează Agerpres.

La 15 septembrie 2009, acest bărbat declarat vinovat pentru violarea și uciderea unei adolescente în 1984 a fost supus unui calvar inuman, când responsabilii închisorii au încercat în zadar să-i insereze un cateter venos prin care să-i fie injectată substanța letală, relatează marți AFP, citat de Agerpres.

Timp de două ore, deținutul a fost înțepat în mod repetat în brațe și picioare, dar niciuna dintre venele sale nu a părut suficient de vizibilă sau puternică pentru a suporta perfuzia.

După ce condamnatul s-a plâns de durerile cauzate, execuția a a fost în cele din urmă întreruptă. Prin urmare, Romell Broom a ieșit viu din camera morții din închisoarea Lucasville din statul Ohio.

Timp de șapte ani, apărătorii săi au insistat că, în pofida rezultatului miraculos, calvarul mental și fizic pe care l-a suferit clientul lor ar trebui să-l exonereze de o altă încercare de execuție. Ei au invocat amendamentul 8 al Constituției Statelor Unite, care interzice "pedepsele crude sau neobișnuite", și principiul dublei incriminări, care spune că nimeni nu poate fi pedepsit penal a doua oară pentru aceleași fapte.

„Dl Broom nu putea să spere că va ieși viu din camera morții ", au scris avocații săi. „Timp de două ore, statul Ohio a încercat să-l execute. Din moment ce Broom a trecut în mare măsură de momentul în care se aștepta în mod iminent să moară și a suferit dureri și suferințe intense, o doua încercare de a-l executa este nefondată".

Aceste argumente nu au convins Curtea Supremă care, cu majoritatea a opt judecători (și două voturi împotrivă), a refuzat luni să includă acest dosar în calendarul său. Înalta Curte a respins, de asemenea, un apel al lui Sireci Henry, un alt condamnat la pedeapsa capitală pentru o crimă din 1976. Într-o listă de argumente prin care și-a exprimat dezacordul față de majoritatea confraților săi, magistratul Stephen Breyer a denunțat detenția extrem de lungă a acestui om în culoarul morții.

Henry Sireci este închis de 40 de ani sub amenințarea de a fi executat. Când a fost condamnat în primă instanță, încă exista Zidul Berlinului, iar căderea Saigonului (care punea capăt războiului din Vietnam) abia urma să se producă. Pe atunci, puțini oameni știau de existența calculatorului sau internetului și mai mult de jumătate dintre americanii care trăiesc astăzi nici nu se născuseră, a scris el.

Astăzi în vârstă de 60 de ani, și Romell Broom a petrecut mai mult de trei decenii în culoarul morții. Într-un mod extrem de paradoxal, a ''doua'' sa execuție promite, în condițiile actuale, să fie foarte controversată.

Statul Ohio și-a anunțat în urmă cu două luni intenția de a modifica protocolul execuției, incluzând trei substanțe, între care midazolam. Joia trecută, un condamnat la moarte din Alabama a prezentat convulsii timp de 13 minute în timpul execuției sale cu acest produs foarte criticat, deoarece este un simplu anxiolitic.

Statele Unite se confruntă în prezent cu o penurie de produse utilizate în injecțiile letale, pe care mari companii farmaceutice europene refuză să le livreze.

„În execuții, midazolam ar trebui să plaseze condamnatul sub anestezie, dar aceasta nu este o substanță adecvată pentru acest obiectiv", explică pentru AFP Megan McCracken, specialist în injecții letale la Berkeley Law School. "Cu diferite ocazii, prizonierii care au primit midazolam, fie au rămas conștienți, fie și-au recăpătat cunoștința și s-au luptat, s-au sufocat și au arătat semne de durere și suferință", a exemplificat ea. Or, amintește specialista, "atât Constituția, cât și credința noastră într-o bună administrare impun statelor să practice execuții care să fie umane și conforme legii și Constituției".


Sursa foto: nbcnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii