Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sunt frustrat când pot fi confundat cu un cercopitec” Proiect de lege pentru schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Garda Publică

ro

08 Mar, 2013 00:00 4979 Marime text
Lucrătorii Inspectoratului General al Poliţiei Române se dezic de colegii din Poliţiile Locale? Pe data de 6 martie, pe site-ul www.petitieonline.ro a fost postat un „proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale”, document virtual ce vine să explice necesitatea schimbării denumirii Poliţiei Locale în Garda Publică. Deja, câteva sute de persoane au semnat petiţia în cauză, majoritatea formulând comentarii răutăcioase la adresa poliţiştilor locali. Unul dintre cei care sunt de acord cu această schimbare se declară „frustrat” pentru că poate fi confundat cu un „cercopitec luat din stradă şi îmbrăcat în uniformă ca ultimul impostor”, după ce el „a fost format şi şcolit de M.A.I. cum trebuie, învăţând nopţi întregi, susţinând zeci de examene”. „După douăzeci de ani de experienţă în Poliţia Română, să vină un neica nimeni şi să mă bată pe umeri: ce faci colega?  (...) Ei bine, da! Sunt frustrat, bunica mi-a spus că dacă te bagi în ţărâţe, te mănâncă porcii (...)”, se mai arată în comentariu.

Iniţiatul schimbării spune că posibila transformare „are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 privind Poliţia Locală, în sensul schimbării denumirii de Poliţie Locală, respectiv poliţist local cu cea de Garda Publică, respectiv gardian public”.„Apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor, care au diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române, cât şi a acestei instituţii aflate sub coordonarea primăriilor, şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor. Pentru cetăţeanul obişnuit, Poliţie Locală sau Poliţia Română reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclară chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea, precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor”, potrivit petiţiei.

Din actul virtual mai reiese că „denumirea Poliţie trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de Garda Publică.

Pe înţelesul tuturor

„În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimilat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română. În plus, înlocuirea sintagmei Poliţia Locală în toate textele legislative aflate în vigoare circumscrie perfect scopului şi conţinutului actului normativ în sine şi a atribuţiilor acestei instituţii denumite în prezent Poliţia Locală. Totodată, termenul de gardă, raportat la sensul dat acestuia în dicţionarul explicativ al limbii române, pune în evidenţă prerogativele de pază a bunurilor şi de apărare a ordinii publice limitate, numai la acordarea de sprijin structurilor cu competenţe exclusive în acest domeniu, atribute ce suplinesc cu exactitate competenţele special conferite actualei Poliţii Locale şi se diferenţiază foarte clar de competenţele Poliţiei Române, instituţie care nu are competenţe în privinţa pazei bunurilor. Trebuie amintit că instituţia gardienilor publici care a existat şi funcţionat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţată şi transformată în „Paza contractuală” odată cu instalarea regimului comunist, iar poliţia comunitară s-a înfiinţat pe structura gardienilor publici, cu aceleaşi atribuţii pe care le aveau gardienii publici din perioada interbelică, dar şi gardienii publici reînfiinţaţi în anul 1993”, conform iniţiativei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marius 26 Jul, 2013 11:58 Adevarul e undeva la mijloc deoarece fiecare padure are uscaturile ei, si in politia romana sunt oameni incompetenti insa in cadrul politiei locale, desi majoritatea oamenilor nu stiu, exista multi angajati vastnici sau... total analfabeti, si nu e greu de inteles de ce exista astfel de angajati, altii nu ar munci pentru 600 lei. din punctul meu de vedere, nu trebuie schimbata denumirea politiei locale ci ar trebui cernuta foarte bine si apoi crescute salariile, deoarece nimeni nu isi da interesul pentru banii astia. nu poti sa ai pretentii de la o persoana de 60 de ani care mai si sufera de vreo boala sa fie un bun politist dupa ce el a muncit o viata ca strungar... dar uite ca domnii primari fac un bine ca le ofera un loc de munca dar fac un lucru rau ca includ paznicii in randul politistilor.
  • pol.loc. 23 May, 2013 10:33 Nu se aminteste de faptul ca o parte dintre politistii Politiei Romane provin din angajari externe facute acum cativa ani , acestia avand 3 luni de pregatire specifica, dar ei sunt politisti.Mare parte dintre politistii locali au efectuat pregatire specifica si cursuri in cadrul scolilor de initiere ale M.A.I.CARE ESTE DIFERENTA ? Frustrarile vin tocmai din partea acelor politisti proveniti din angajari externe care se simt dezonorati, au uitat de unde au plecat( electricieni, soferi, mecanici)
  • un violator de colege 13 Apr, 2013 12:38 sunt foarte scolit,si.mi permit sa violez colegele, sunt mare sef..............wsunt scolit imi ascund sotia pentru totdeauna ca am multa scoala MAI
  • un roman 16 Mar, 2013 18:51 sunt la curent cu stirile din iubita noastra tara si raman oripilat cand aflu, aproape saptamanal, ca cei care apara ordinea si linistea publica (politia romana)comit fapte reprobabile: furturi, talharii, mita, crime, violuri, pactizeaza cu interlopii, etc. ei, cei care sunt scoliti la apelul bocancilor, un curs de perfectionare de 3 luni sunt oripilati ca o alta forta complementara este privita cu increderea ca sunt mai constiinciosi si mai rofesionist. lasati mandria de cocina si incercati sa executati profesionist atributiunile conferite prin lege. lasati orgoliul prostesc, lasati legitimatiile la locul lor si comportati-va exemplar. cand politistul roman va impune respectul politistului neamt, spaniol, austriac, italian, etc. atunci va solicita si dezicerea de comunitari. pana atunci nu sunt cu nimic mai avansati, mai profesionisti, mai etici si morali.
  • viorel ponta 14 Mar, 2013 19:02 politistii locali sunt niste gainari care jefuiesc cersetorii si amendeaza babele care vand patrunjel in piata;la noi in oras radem de ne doare burta cand vedem cate un comunitar de asta cu impresii... e adevarat ca s-au prins si ei ca rade lumea de ei si stau la cutie acum
  • Vasile 14 Mar, 2013 09:16 De ce să nu ne întoarcem în perioada agiilor, a călărașilor sau arnăuților ? Asta pentru a nu mai vexa ”polițiștii adevărați” ? Și să vedem pe stradă arnăuți. Cu săbii și ciomege. Iar ”polițiștii adevărați” cu înaltele studii de 3 luni la M.A.I. să se redenumească ”miliția democrată”. Asta ca să nu-și uite originile. Ce se va întâmpla însă, atunci când se va constata că acei locali huliți, au studii ce depășesc pe acelea ale ”adevăraților” ? Care tot fac caz și de o ”școală militară”. Atât sunt de înveninați și de reduși încât fac abstracție că de ani buni ei nu mai sunt militari. Sunt funcționari publici civili cu statut special. Și localii sunt funcționari publici ! Mai mult, în structura ”localilor” nu mai există decât un procent de maxim 5 % dintre ”gardienii publici”, deoarece în timpul transformărilor ce au dus la formarea actualei instituții, au fost cernuți după criterii de performanță și studii. Și o adăugire ! Câți ”locali” cunoașteți că au fost arestați pentru fapte de corupție și pentru mită ? În raport cu ”adevărații” ? Vă spun eu că extrem de puțini ! Și aceia erau proveniți din rândurile ”adevăraților” care au fost încadrați prin pile și politic în structura ”poliției locale”.
  • andy andrei 11 Mar, 2013 22:07 o prostie!politia locala exista in toata europa si nu are nici o sansa sa treaca o asemenea aberatie!!!