Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe cine a trimis în judecată, anul acesta, Anticorupţia din Constanţa Notari publici, poliţişti şi afacerişti. Cireaşa de pe tort - un director al Parlamentului României

ro

11 Mar, 2013 00:00 3911 Marime text
De la începutul acestui an şi până în prezent, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, bănuiţi fiind de săvârşirea unor fapte de natură penală. Printre cei deferiţi justiţiei se află doi agenţi de poliţie, unul din IPJ Constanţa, altul din IPJ Prahova, doi notari publici, afacerişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum şi alte persoane fără calităţi speciale. „Cireaşa” de pe tortul celor de la Anticorupţie este Gabriel Leonte, director în Parlamentul României - Camera Deputaţilor. Acesta este acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată.
  
Anul acesta, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa şi-au început seria trimiterilor în judecată cu Dan Frumuşelu, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa (IPJ) - Serviciul de Investigare a Fraudelor. Acesta este acuzat de două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de şantaj. În acelaşi dosar, DNA l-a deferit justiţiei şi pe Emil Gheordunescu, consilier local în Agigea şi şef al SC Agigea Expres SRL, în sarcina căruia s-a reţinut dare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită şi două infracţiuni de şantaj. Potrivit DNA, cei doi inculpaţi ar fi constrâns o persoană să îi remită lui Gheordunescu trei terenuri agricole intravilane situate în Comuna 23 August şi un apartament situat în Comuna Agigea. „În caz contrar”, continuă procurorii, „inculpatul Frumuşelu Dan va conduce tendenţios cercetările în respectiva cauză penală în aşa fel încât denunţătorului să îi fie agravată răspunderea penală, cu consecinţa condamnării sale la pedeapsa cu închisoare în regim de detenţie”. Mai departe, în cele aproape trei luni şi jumătate scurse de la începutul anului 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Ghiaţă şi a lui Mălin George Măzăreanu, persoane fără calitate specială, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. DNA spune că Măzăreanu şi Ghiaţă ar fi pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 20.000 euro, pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, faţă de care au lăsat să se creadă că au influenţă, în scopul de a-i determina să dispună punerea în libertate a unui alt denunţător, arestat preventiv pentru fraude informatice.

Mărturie mincinoasă

Într-o altă cauză penală, DNA a trimis în judecată şapte inculpaţi, unul dintre ei fiind director în cadrul Parlamentului României - Camera Deputaţilor. Potrivit datelor oficiale, cei deferiţi justiţiei sunt: Constantin Cojanu, agent principal de poliţie al IPJ Prahova, Dimu Polifroni, George Guliu, Neculae Şapera (oameni de afaceri din Constanţa), Jozsef Laszlo, Luminiţa Guliu, soţia lui George Guliu. Un alt inculpat al acestei cauze este Gabriel Leonte, director în cadrul Parlamentului României - Camera Deputaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Ultimul dosar trimis judecătorilor de către DNA Constanţa este cel în care Răzvan Ştefanco este acuzat de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, trei infracţiuni de fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale), participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi uz de fals. În aceeaşi cauză, Silviea Gheorghe este acuzată de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi mărturie mincinoasă. Asta în timp ce Măria Done şi Doina Gheorghe, ambele în calitate de notari publici, sunt acuzate de fals intelectual, în formă continuată.
În acest dosar, procurorii Anticorupţie spun că s-a încercat retrocedarea unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia, din judeţul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii