Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gata cu spaga la examenul pentru permis

ro

07 Jun, 2008 00:00 1739 Marime text

Incepand de ieri, la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Autovehiculelor Constanta a debutat programul de sustinere pe calculator a examenului pentru obtinerea permisului auto. Potrivit comisarului sef Romeo Tecau, seful serviciului, primul pas a fost deja facut si consta in programarea pe calculator la proba teoretica si practica, la data pe care o solicita proaspatul absolvent al scolii de soferi.

Urmatorul pas va fi programarea on-line, astfel incat candidatul sa nu mai fie obligat sa se prezinte personal la ghiseu, iar cu data de 1 septembrie 2008 programul de testare pe calculator va fi pus in aplicare. Constanta este primul judet mare in care acesta va deveni practic. Desi initial s-a dorit sa fie pus in aplicare la nivelul intregii tari, ulterior s-a apreciat ca este mai bine sa fie testat intr-un judet cum este Constanta, pentru a se putea observa problemele care apar, iar acestea sa poata fi gestionate, astfel incat programul sa poata fi aplicat si in alte judete mari, cum ar fi Cluj sau Bucuresti, unde numarul celor care sustin examenul pentru permis ajunge zilnic la aproximativ 1.000. Noul sistem prezinta o serie de avantaje. In primul rand, fotografia si datele celui care doreste sa sustina examenul ramane in memoria calculatorului timp de un an, cat este valabila scoala de soferi. In cazul in care a picat examenul sau nu s-a putut prezenta, candidatul poate astfel solicita foarte usor reprogramarea. Dupa ce datele sale au fost introduse in calculator i se elibereaza un tichet in care sunt mentionate data si sala unde va sustine examenul si locatia in care trebuie sa se prezinte pentru proba de traseu.

Permisul vine la domiciliu

In sala de concurs pot sustine examen, concomitent, 16 candidati. Automat, daca unul dintre acestia a raspuns gresit la cinci intrebari, calculatorul il declara respins, candidatul iese din examen, iar locul sau poate fi luat de altul. In cazul in care a trecut examenul, dupa introducerea in calculator a calificativelor, in cel mult 2 ore i se editeaza automat permisul de conducere. Noul sistem prezinta si un alt avantaj (sau nu), acela ca elimina "spaga". Dat fiind ca este programat de calculator, candidatul este repartizat aleatoriu in salile de examen. Prin urmare, degeaba dai spaga unui anumit examinator, daca la sala pici cu altul. In plus, noul sistem permite verificarea mai simpla a valabilitatii documentelor, in sensul ca, daca termenul de un an a expirat, din memoria calculatorului datele candidatului se sterg automat si nu mai este posibila reprogramarea la examen. Totodata, din punct de vedere statistic se pot intocmi diverse rapoarte in ceea ce priveste promovabilitatea pe scolile de soferi si pe instructori. Potrivit comisarului sef Romeo Tecau, incepand cu data de 1 august se va pune in aplicare noua modalitate de editare a permiselor auto, care se va face centralizat, la Bucuresti, dupa care carnetul de sofer va fi trimis la domiciliul, prin curierat.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii