Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cauzele mai vechi şi cele de mare corupţie, monitorizate Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, în atenţia Inspecţiei Judiciare (RECHIZITORIU)

ro

26 Jun, 2014 00:00 1458 Marime text
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbătut, în şedinţa din 19 iunie, rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea dispoziţiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum şi a dosarelor de mare corupţie.
 
S-a constatat o creştere a numărului de dosare înregistrate la instanţele judecătoreşti, dar şi o accelerare a ritmului de soluţionare. Concret, de la 162 de cauze înregistrate în anul 2012, numărul de dosare a crescut la 241 în anul 2013, 23 de cauze fiind mai vechi de cinci ani, 95, între unul şi cinci ani, şi 123 de cauze sub un an. Potrivit CSM, la sfârşitul anului 2013, pe rolul curţilor de apel s-au înregistrat creşteri semnificative, respectiv Curtea de Apel Bucureşti - de la 52 la 98, Curtea de Apel Constanţa - de la şapte la 16 şi Curtea de Apel Timişoara - de la şapte la 11. „Totodată, au fost înregistrate scăderi semnificative ale dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Bacău - de la 12 dosare la şapte şi la Curtea de Apel Oradea - de la şase la trei dosare.

În anul 2013, au fost pronunţate 66 de hotărâri definitive în dosare de mare corupţie. (...) Precizăm că au fost declanşate trei cercetări disciplinare legate de constatarea unor deficienţe în gestionarea unor dosare de mare corupţie, pentru trei judecători (doi din cadrul judecătoriilor şi unul de la nivelul tribunalelor)“, se arată în documentele CSM.
În acest context, menţionăm că, din luna octombrie 2008, Curtea de Apel Bucureşti judecă celebrul dosar al retrocedărilor din Constanţa, unde, în opinia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză s-ar fi realizat prin încălcarea legii. După cum arătam şi în ediţiile trecute, printre cei trimişi în judecată în această cauză se află Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii