Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avort spontan la Cuza Vodă Ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate şi cele opt percheziţii din Constanţa

ro

01 Apr, 2013 00:00 3440 Marime text
Ieri dimineaţă, în trei localităţi din judeţul Constanţa (Nicolae Bălcescu, Nisipari şi Cuza Vodă), ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate au desfăşurat opt percheziţii domiciliare. În acelaşi timp, la nivel naţional, au avut loc alte câteva zeci de descinderi în Sinteşti, judeţul Ilfov, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ploieşti şi Prahova. Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante. Din nefericire, la Cuza Vodă, în timpul unei percheziţii, o tânără a făcut avort spontan, după ce s-a speriat trezindu-se cu mascaţii în casă.

Acţiunea, la care au participat aproximativ 200 de poliţişti, s-a desfăşurat în sistem integrat, sub coordonarea BCCO Bucureşti şi a procurorilor DIICOT Călăraşi. În fapt, pe baza informaţiilor obţinute de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, s-a stabilit că, în perioada 2005 - 2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov şi Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.
Gruparea era condusă de un bărbat de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză. Pe baza probelor administrate, s-a stabilit că din această grupare fac parte aproximativ 20 de persoane. Acestea au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari.
Pregătirea activităţii infracţionale a început încă din anul 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici, pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi „cosmetizare”, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

„În perioada 2005 - 2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase.
Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 de euro.
În grupul infracţional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.
Prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro”, potrivit unei informări oficiale a Poliţiei Române.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii