Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

70 de persoane, salvate de poliţiştii de frontieră constănţeni O navă de pe Marea Neagră a fost tractată în Portul Agigea (galerie foto)

ro

16 Oct, 2014 00:00 2368 Marime text


Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră au intervenit, ieri dimineaţă, după ce, în jurul orei 4.00, au fost solicitaţi de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare (MRCC) din cadrul Autorităţii Navale Române pentru remorcarea unei ambarcaţiuni ce plutea în derivă pe Marea Neagră, la aproximativ 18 mile marine de Gura Portiţei.


Garda de Coasta a trimis în zonă o navă care a identificat ambarcaţiunea, fiind vorba despre un vas de agrement cu motor la bordul căruia se aflau peste 70 de persoane. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată - 3-4 grade în larg), precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au intervenit de urgenţă în efectuarea unei misiuni de salvare pe mare, deplasându-se la locul indicat cu două nave ale Gărzii de Coastă, MAI 1101, de la Grupul de Nave Constanţa, şi 1102, de la Grupul de Nave Sulina.

La aproximativ 18 mile marine travers de Gura Portiţei, poliţiştii de frontieră au observat o ambarcaţiune de agrement, în lungime de aproximativ 15 metri lungime, având arborat pavilionul României. La bord se aflau peste 70 de persoane, care nu vorbeau limba română. Acestea provin din ţări din Orientul Mijlociu, Irak, Afganistan şi Siria, şi, cel mai probabil, au plecat dintr-un port din Turcia. Ambarcaţiunea a fost remorcată de vasul Gărzii de Coastă şi a fost tractată până în Portul Agigea. La acţiunea de salvare a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care a preluat toate persoanele aflate în dificultate, deoarece, la un moment dat, valurile foarte mari puneau în pericol viaţa pasagerilor.

„În Dana 120 din Portul Agigea, a fost prezent Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care a efectuat examenul medical. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat în port pentru a instala corturi, unde persoanele s-au hidratat. Datoria noastră este să aducem la mal în siguranţă indivizii, vizavi de starea lor de sănătate noi nu suntem specialişti, de aceea în primă linie sunt medicii, care îi evaluează“, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, agent-şef adjunct de poliţie Marius Ovidiu Niculescu.

Ce securitate are Constanța în cazul în care migranții sunt infectați cu Ebola?

Portul Constanța este, probabil, cel mai expus în ceea ce privește virusul Ebola. Aici ajung nenumărați migranți de peste tot din lume, chiar și din zonele afectate. În primă fază, ar trebui să se stabilească dacă migranții sunt infectaţi sau nu cu virusul Ebola. „Dacă un pacient confirmă că are Ebola, noi anunţăm Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU). Persoana este transportată la Bucureşti, la Institutul «Matei Balş». Concomitent, va începe o anchetă, pentru a stabili cu cine a intrat pacientul în contact. Acele persoane vor fi izolate până se va afla dacă au contractat sau nu virusul“, a declarat Cristina Schipor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.

Dacă ar fi cazul, maximum 15 pacienţi infectaţi cu Ebola ar putea fi internați la Institutul „Matei Balş“ din capitală. Nicăieri în România nu există deocamdată un sistem de securitate biologică de nivel 4, adică acel mecanism special creat pentru a evita contagierea. „Acest sistem presupune circuite foarte stricte ale probelor biologice şi ale pacienţilor, dispozitive de sterilizare de foarte înaltă calitate şi încăperi cu presiune negativă în aşa fel încât din laborator să nu iasă nimic afară“, a spus Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului „Matei Balş“.

Revenind la operaţiunea de salvare a refugiaților, ISU „Dobrogea” a participat cu post medical avansat de tip 1 și respectiv tip 2, cu o autospecială de descarcerare, cu o autospecială CBRN, cu o autospecială FRAP, la această misiune fiind angrenați 25 de subofițeri și cinci ofițeri.

Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța au participat la operaţiune opt cadre militare, cu două autospeciale. Politiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, care pot dura până la 48 de ore, urmând să se stabilească identitatea şi naţionalitatea migranţilor.

Cazuri similare de migraţie s-au mai înregistrat în ultimul an. În acest sens, la sfârşitul lunii iulie, a fost interceptat un vas cu 52 de migranţi, iar în septembrie, la bordul unui pescador, au fost descoperiţi 129 de migranţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii