Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

51 de termene în dosarul retrocedărilor din Constanţa Ce spunea DNA, în 2008, despre Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea (document)

ro

14 May, 2014 00:00 4336 Marime text
Dosarul retrocedărilor din Constanţa a ajuns la al 51-lea termen de judecată! Trimisă spre soluţionare încă din luna octombrie 2008, cauza în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deferit justiţiei 37 de persoane, în legătură cu presupusa restituirea şi atribuirea „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza”, s-a aflat, ieri, în atenţia judecătoarei Corina Cornelia Dăescu, din Curtea de Apel Bucureşti. Prejudiciul calculat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie este de aproape 114 milioane de euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). 

La termenul de ieri ar fi trebuit să se discute cererea de ridicare a sechestrului formulată de reprezentanţii SC Fin.Co.Ge.R.O Imobiliare SRL, însă analiza solicitării a fost amânată pentru data de 16 mai. De menţionat că, până la finele acestei luni, trebuie finalizată expertiza topografică. Conform DNA, în 2008 au fost trimişi în judecată „membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Radu Ştefan Mazăre - primarul municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi (fost) Ghiţulescu Bogdan”. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Mai departe, lista inculpaţilor este continuată de funcţionari ai Primăriei Constanţa, respectiv Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu şi Claudia Cealera, toţi acuzaţi de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. În judecată au mai fost trimise două funcţionare din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa: Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Mandatarii Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache şi Nicula Nejloveanu sunt judecaţi pentru infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate. De asemenea, notarii publici Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei şi Ruxandra-Luminiţa Darie sunt acuzaţi de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.În faţa judecătorilor au mai ajuns şi moştenitorii persoanelor îndreptăţite, respectiv Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe, suspectaţi de complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

„Interpuşii cumpărători de terenuri”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au mai deferit justiţiei şi pe cesionarii cumpărători de drepturi succesorale: Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa, Habitat şi Ambient SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC Holland Development Group SA, şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa, New Home Construct SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.Printre inculpaţi se mai află, conform DNA, „interpuşii cumpărători de terenuri”, respectiv Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban şi Basarab Popa, prin Pomacost SA şi Aqualand SA, la care era acţionar, fiind suspectaţi de complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Potrivit DNA, în dosar este judecat şi evaluatorul agreat de Primăria Constanţa, Alin Horaţiu Dima, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.  



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii