Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pierduţi în petiţii cu mii de semnături fără sens

ro

04 May, 2015 00:00 2158 Marime text

Zilele trecute, zeci de mesaje apărute în secţiunea News Feed a reţelei de socializare Facebook relatau o mare tragedie. Oameni din lumea întreaga erau disperaţi şi revoltaţi. „Ce s-a întâmplat?“, mă întreb. Aflu că unul dintre cele mai îndrăgite personaje masculine dintr-un serial televizat, Derek Shepherd, a murit în urma unui accident de automobil.
 
„Ce?!“, „Nu!“, „Nu se poate!“, „Suntem distruşi!“, anunţau mesajele de pe Facebook. Tragedie la nivel internaţional, nu alta! Fanii serialului „Grey’s Anatomy“ au fost atât de afectaţi, încât nu au putut sta cu mâinile în sân, nu, nu, ci au lansat o petiţie online intitulată „Aduceţi-l pe doctorul McDreamy înapoi!“. Da, oamenii chiar îşi doresc să schimbe lumea prin acţiunilor lor. Dovada? Chiar această petiţie, lansată pe site-ul change.org, care se traduce prin „schimbare“.
 
Deoarece „aici e vorba de ceva foarte important, pentru că nu poţi să îi laşi pe oameni să investească sentimente vreme de un deceniu într-un anumit personaj şi apoi să îl ucizi în acest fel“, după cum se arată la începutul textului, petiţia a strâns peste 100.000 de semnături. Oamenii nu se opresc doar la a semna petiţia, ci vin şi cu propuneri pentru creatoarea show-ului: „Cred că ar trebui (...) să faci ca acest episod să fie unul visat. Să pară că a fost o halucinaţie“. Of, popor inventiv şi sufletist!
 
În weekend, citesc despre o altă tragedie. De 1 Mai, cluburile de fiţe din Mamaia au fost verificate de inspectorii ANAF. Convoiul de maşini inscripţionate ANAF Antifraudă şi-a făcut apariţia în staţiune seara, în timp ce turiştii petreceau liniştiţi. Of, dar câte să mai pătimim?!
 
O să las mantia ironiei deoparte, pentru că o să scriu despre adevărata tragedie. Sudul Asiei plânge după cutremurul care a avut loc în Nepal. Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea de 7,9 depăşeşte 7.000 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături. Supravieţuitorii trec prin momente cumplite. Oameni care au rămas fără casă, fără hrană, fără persoanele dragi lor şi, poate, fără speranţă. Pentru ei, Facebook-ul şi nu numai ar fi trebuit să fie asaltat cu mesaje, petiţii şi soluţii.
 
PT Barnum spunea că esența circului este că „avem ceva pentru fiecare“. E greu să găseşti umanitatea în interiorul acestui circ enorm.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii