Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şi iar despre învăţământ. O nouă materie în şcoli - Combaterea corupţiei

ro

24 Jul, 2017 00:00 2896 Marime text
În anul de învăţământ 2017-2018, elevii din România îşi vor cunoaşte mai bine drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţeni. Cel puţin asta cred Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei.
 
Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi, într-o manieră atractivă care să conţină informaţii relevante pentru elevi şi profesori, se arată în protocolul elaborat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
 
Deocamdată nu s-a anunţat din ce clasă vor învăţa elevii noţiuni de drept. Cert este că vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal. La acestea se adaugă şi combaterea corupţiei. Potrivit protocolului, educaţia juridică în şcoli va fi adaptată la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi. Astfel, tinerii îşi vor cunoaşte mai bine drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţeni.
 
Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept şi democraţia în societate, în general, şi în rândul tinerelor generaţii, în special, prin comunicarea de noţiuni de educaţie juridică adaptate la nivelurile de învăţământ primar, secundar şi liceal, într-o manieră atractivă care să conţină informaţii relevante pentru elevi şi profesori.
 
Educaţia juridică în şcoli va susţine implicarea altor parteneri ai justiţiei în acest demers - instituţii şi autorităţi publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, reprezentanţi ai profesiilor liberale precum: avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori, practicieni în insolvenţă, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile care sunt invitaţi să adere la obiectivul promovării educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar.
 
În cadrul programului de educaţie juridică în şcoli, pe lângă partea teoretică, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorităţi şi instituţii publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, precum şi la instanţe şi parchete.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii