Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dezbaterea pe buget, patronată de Făgădău în rolul lui „Iordache“, fără niciun rezultat

ro

25 Mar, 2017 00:00 3444 Marime text
Ca să nu avem vorbe mai târziu, vreau să înțelegem cu toții definiția cuvântului „dezbatere“, în accepțiunea lingviştilor care au contribuit la alcătuirea Dicționarului Limbii Române. „DEZBÁTERE, dezbateri, s. f. Faptul de a dezbate o chestiune; analiză amănunțită, discutare, deliberare; p. ext. (mai ales la pl.) discuție largă (de obicei în cadrul unei adunări cu caracter oficial) asupra unei probleme de interes obștesc. Dezbatere publică. S-a amestecat în dezbaterea istoricilor și unul din epigramiștii vremii. SADOVEANU, D. P. 183. «O scrisoare pierdută», fiind publicată în 1884, în vremea dezbaterilor pentru revizuirea constituției... este și un pamflet de ocazie. IBRĂILEANU, SP. CR. 234. În sfârșit, după multe dezbateri furtunoase urmate în Divanul Ad-hoc, s-a încuviințat «unirea». CREANGĂ, A. 157. Dezbateri parlamentare = discuții privitoare la chestiuni importante de politică internă sau externă, care au loc în parlament.“
 
Din păcate, în România, dezbaterea publică este doar o formalitate obligatoriu să fie parcursă în cadrul procesului legislativ (în cazul de față, aprobarea bugetului local consolidat în ședința Consiliului Local Municipal). Inițiatorii deja sunt hotărâți asupra formei finale și de obicei nu preiau nimic din observații.
 
La fel s-a întâmplat și ieri, la dezbaterea pe bugetul local consolidat pentru 2017 al municipiului Constanța, când primarul Decebal Făgădău nu a făcut decât să vină în fața unei asistențe, admit, destul de nepregătită, cu o prezentare a bugetului și aceea destul de lapidară și de prost aspectată. M-a surprins, sau poate nu chiar atât de mult, faptul că o serie de consilieri locali prezenți păreau că sunt la prima lectură a bugetului, cu toate că ei ar fi trebuit să-l cunoască din scoarță în scoarță.
 
Au existat însă și persoane care au venit cu propuneri concrete, care puteau fi măcar discutate. Vezi bugetul educației, pentru care s-a solicitat o sumă dedicată special acordării burselor elevilor, dar și fonduri pentru asigurarea pazei în școli, bani pe care îi plătesc din buzunar părinții, deși legea prevede că autoritatea locală este obligată să susțină această activitate.
 
Parlamentarii USR Constanța Ramona Dinu, senator, și Cristian Ion, deputat, au fost luați peste picior și trimiși să formuleze propuneri în legislativ atunci când au cerut explicații cu privire la banii alocați pentru capitolul Sănătate, când au sesizat anumite discrepanțe sau când i-au reproșat edilului-șef că nu răspunde la adresele formulate potrivit Legii 544/2001.
 
Una peste alta, primarul Constanței a anunțat că, în acest an, municipiul are cel mai mare buget din ultimii ani, mai exact suma de 845,5 milioane de lei, din care învățământul primește aproximativ 191 de milioane de lei (22,6% din bugetul municipal); serviciile și dezvoltarea publică: 17% din buget; asigurările sociale și servicii sociale: 118 milioane (14% din bugetul orașului).
 
Într-o perpetuă conferință de presă, Făgădău a precizat că a prevăzut bani pentru cofinanțarea proiectului de restaurare a Cazinoului din Constanța și a promis că vor fi asfaltate, până în 2019, toate străzile care nu sunt conforme unui oraș. Municipalitatea intenționează să mai cheltuiască bani pentru realizarea unui studiu privind strategia de irigații a orașului sau pentru serviciul salvamar, care va fi extins pe durata sezonului estival.
 
În actualul proiect de buget, nu au fost prevăzute sume pentru subvenționarea gigacaloriei deoarece nu se știe cum va evolua relația dintre producătorul de energie termică și transportator, dar nici cum va evolua prețul furnizorului, de transport și de distribuție.
 
Nici situațiile jenante nu au ocolit așa-zisa dezbatere pe buget. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, l-a întruchipat în câteva rânduri pe fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, cel care, prins în corzile ordonanței de tristă amintire cu nr. 13, a „patentat“ halucinanta expresie „Altă întrebare!“.
 
Această consultare organizată de Primăria Constanța, patronată de primarul Făgădău Iordache, a vrut să dea senzația că municipalitatea ține cont de dorințele oamenilor. În realitate, zarurile fuseseră deja aruncate!


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii