Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dejucaţi tentativa de asasinat asupra României, domnule preşedinte ales!

ro

27 Nov, 2014 00:00 1397 Marime text
Una dintre cele mai importante declaraţii ale lui Klaus Iohannis făcute după ce a câştigat alegerile, dacă nu cumva cea mai importantă, mi s-a apărut a fi cea legată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Că va fi un prieten al DNA, instituţie căreia îi va susţine activitatea.
 

Declarativ şi faptic a fost şi preşedintele încă în funcţie Traian Băsescu. Cel puţin în ultimii ani. Însă s-a văzut că nu a fost suficient ca DOAR instituţia prezidenţială să susţină procurorii Anticorupţie, atât timp cât corupţia a intrat până în măduva oaselor clasei politice şi a mediului de afaceri care se învârte pe lângă politicienii corupţi.
Inventat de mai bine de zece ani (culmea, chiar pe vremea guvernării Adrian Năstase), DNA n-a prea băgat în sperieţi muşteriii, până în urmă cu vreo doi ani, când arestările şi, ulterior, condamnările pentru fapte de corupţie au început să curgă ameţitor şi să dezvăluie, de fapt, cât de corupte sunt societatea şi clasa politică din România.
 
Dovedit şi condamnat în două dosare de corupţie, Năstase strigă în gura mare că este nevinovat şi că totul a fost o răzbunare politică. Aşa au spus şi alţi politicieni prinşi cu „botul“ în „borcanul cu miere“ numit ban public. Dar cine se mai răzbună pe cine şi ce culoare politică are DNA-ul, atât timp cât cătuşele au zăngănit deopotrivă pentru pesedişti, liberali, democraţi, primari de toate culorile ori oameni de afaceri apropiaţi de diverşi oameni politici?
 
Klaus Iohannis are o misiune mai grea decât pare la prima vedere. Va trebui să ţină în priză procurorii DNA, care, dacă au început o treabă, trebuie să o ducă până la capăt. Corupţia nu va putea fi stârpită niciodată din rădăcini, nici în România şi nici aiurea, pentru că ţine de firea omului. Dar nivelul la care acest flagel al societăţii a ajuns în România atrage sărăcie şi marginalizare. Rapoarte MCV negative, neintrarea în Schengen, blocarea investiţiilor străine şi europene... Se pare că au înţeles asta şi masele largi, pentru că nu au mai votat la unison politicienii care încercau să-i cumpere cu un pui, un kil de făină, o bere sau un pumn de asfalt aruncat pe uliţa din sat în campanie electorală...
 
Paradoxal, dar de salutat, dacă zvonurile se adeveresc, startul epurării partidelor de parlamentari şi politicieni corupţi ar urma să fie dat chiar de PSD. Surse spun că partidul condus de pierzătorul prezidenţialelor îi va arunca în lada de gunoi pe liderii care au probleme cu legea. Nu de alta dar, poate, PSD s-a convins, în al doisprezecelea ceas, că baronii umflaţi artificial pe banul public nu îi mai aduce beneficii.
 
„De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o România înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată“, a declarat, ieri, Iohannis. Perfect de acord. Dejucaţi tentativa de asasinat, domnule preşedinte ales!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii