Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce vor obţine Ponta şi PSD un scor prost la prezidenţiale, la Constanţa

ro

28 Aug, 2014 00:00 2020 Marime text
S-au tot făcut speculaţii, în ultimele zile, legate de motivul pentru care Radu Mazăre a refuzat să coordoneze pe judeţul Constanţa campania electorală a PSD pentru prezidenţiale. Cea mai vehiculată variantă în opinia publică este că edilul s-a certat cu Victor Ponta din cauză că Guvernul a amânat iarăşi transferul acţiunilor din Port către Consiliul Local Constanţa şi, de ciudă, l-ar fi ameninţat cu un scor prost la prezidenţiale. Că o fi un sâmbure de adevăr în varianta aceasta, sau chiar mai mulţi, nu neg, dar motivul adevărat pentru care edilul de Constanţa nu vrea să se implice prea tare în campania care urmează este unul simplu: Radu Mazăre ştie că PSD nu va obţine NICIODATĂ (sau cel puţin nu în contemporaneitate sau în viitorul apropiat) un rezultat bun la alegerile prezidenţiale, indiferent de candidat! Iar istoria a demonstrat acest fapt.

În anul 2004, la doar câteva luni după ce Radu Mazăre a câştigat „en-fanfare“ al doilea mandat de primar al Constanţei (şi aceasta la mai puţin de un an de când se înrolase în PSD), constănţenii l-au votat pe Traian Băsescu la prezidenţiale, în detrimentul lui Adrian Năstase. Dobrogea, ca şi Ardealul şi capitala, trăgeau o palmă zdravănă PSD-ului, obişnuit să conducă ţara, după Revoluţie, prin tătuca Ion Iliescu, cu „sincopa“ CDR, din perioada 1996 - 2000. Cinci ani mai târziu, în anul 2009, povestea s-a repetat, cu Mircea Geoană în rolul de candidat al PSD. Radu Mazăre câştigase la pas al treilea mandat de edil, iar PSD Constanţa a obţinut un scor excelent la alegerile legislative din toamna lui 2008, trimiţând la Bucureşti o armată de parlamentari. Deci ar fi fost toate premisele ca, un an mai târziu, electoratul din judeţul Constanţa să meargă tot pe mâna social-democraţilor. Dar nu a fost deloc aşa. Degeaba s-a plimbat Radu Mazăre cu fratele senator Sandu şi compania de parlamentari PSD prin toate pieţele din Constanţa şi comunele din judeţ, organizând adunări publice în care Traian Băsescu era pus la zid, că majoritatea alegătorilor din Constanţa l-au preferat iarăşi pe Băsescu, în defavoarea candidatului PSD.
 
Iar explicaţia pentru care constănţeanul l-a tot votat pe Mazăre la Primărie, dar nu şi PSD-ul la prezidenţiale, este destul de simplă: iarna nu-i ca vara, iar prezidenţialele nu-s ca localele. Pentru că lumea este mai greu de prostit. La prezidenţiale nu mai poţi păcăli pensionarii cu pachetele umilinţei, tinerii cu localurile de noapte din Mamaia şi intelectualii cu bulevarde asfaltate în Constanţa, prin contracte discutabile!
 
Aşa că de ce să ne mirăm că lui Radu Mazăre nu prea îi pasă de campania electorală şi de Victor Ponta? La vizita premierului de marţi, la podul din Port peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, Mazăre nici nu a catadicsit să apară. A avut scuza că s-a cam suprapus cu vizita săptămânală pe care este obligat să o facă la Poliţie, din cauză că se află sub control judiciar. Iar apoi şi-a văzut de ale lui: carnavalul şi sarcofagul lui Ramses...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii