Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum distrug comercianţii şi colindătorii magia Crăciunului

ro

28 Nov, 2014 00:00 1837 Marime text


Până la Crăciun mai este aproape o lună, însă magazinele constănţene, începând de la cele de cartier până la supermarketuri şi complexuri comerciale, s-au umplut încă de la începutul lunii noiembrie de globuleţe, brăduţi artificiali, beteală, moşi crăciuni şi multe alte produse specifice sărbătorilor de iarnă. 


Comercianţii încearcă să profite de această perioada pentru a-şi mari veniturile. Au împodobit magazinele cu beculeţe multicolore care să te îmbie să intri, au scos din depozite marfa rămasă din anii trecuţi, au îmbrăcat casierele în Crăciuniţe şi au început să numere încasările. Şi nu contează că până la Crăciun mai erau două luni! Şi nu contează că astfel magia Crăciunului dispare. Comercianţii se gândesc doar la câţi brazi au vândut, câte globuleţe au fost achiziţionate şi cum să atragă cât mai mulţi clienţi, care să le umple buzunarele. Ieri am văzut constănţeni care au achiziţionat brazi. Ce-i drept, erau artificiali! Dar erau brazi! Am crezut, la un moment dat, că mâine este 25 decembrie şi mă întrebam dacă nu cumva m-am  teleportat în timp. Claxonul unui automobil m-a trezit însă din visare şi mi-a amintit că suntem încă la sfârşitul lui noiembrie. Şi dacă mă gândesc la sărbătorile trecute, îmi amintesc că şi colindătorii au început activitatea tot la începutul lunii decembrie. Colindatul a devenit de mult o afacere profitabilă şi este considerat o ocazie bună pentru a face bani de sărbători. Tinerii merg în această perioadă la colidat, dar nu de dragul tradiţiei, ci pentru bani. Daca înainte primeau mere, nuci şi covrigi, acum, vrei, nu vrei, trebuie să le dai bani. Mulţi dintre ei nici nu cunosc sensul colidelor şi le cântă mecanic, fără a fi pătrunşi de magia naşterii lui Isus Hristos. Ca şi în cazul comercianţilor, îi interesează doar ce bani vor reuşi să adune. Oare mai există colindători care vestesc din suflet Naşterea Mântuitorului, copleşiţi de bucurie şi emoţii? În pofida străduinţelor de îmbogăţire a marilor şi micilor comercianţi, a colindătorilor avizi după bani, mai sunt oameni care păstrează tradiţiile. Aceştia vor cumpăra bradul în ajunul sărbătorilor, îl vor împodobi şi vor aşeza sub el darurile pentru toată familia.

Haideţi să nu aşteptăm un an întreg ca să fim mai buni şi mai darnici! De ce să nu fim în fiecare zi mai îngăduitori şi mai buni?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii