Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce tace ISJ Constanţa? Dincolo de perfecţiune

ro

01 Jul, 2014 00:00 3438 Marime text
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a susţinut mereu, în ultimii doi ani, că toate probele de la Evaluarea Naţională şi toate probele de Bacalaureat s-au derulat impecabil în judeţul nostru. Că lucrurile nu pot fi - cum altfel?!? - decât roz. Că elevii sunt printre cei mai buni - iar din acest punct de vedere, Constanţa are reale motive de mândrie -, şi că profesorii confirmă şi ei. Cu alte cuvinte, ISJ Constanţa a muncit din greu la imaginea sa, aparent impecabilă la ora actuală. Ce-i drept, inspectorul de Limba şi literatură română care se ocupă şi de imaginea ISJ Constanţa, Cristina Ivan, şi-a făcut din plin datoria, astfel că astăzi nu prea avem ce să reproşăm Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Cu toate acestea, instituţia are şi câteva subiecte delicate pe care nu le abordează. Subiecte ascunse sub perdele de fum, atent cosmetizate. Semn că, în judeţul Constanţa, lucrurile încă funcţionează pe principiul „afară, vopsit gardul, înăuntru, leopardul“. Iar din acest punct de vedere, trebuie menţionat numărul foarte mare de contestaţii depuse de elevii constănţeni nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, mai exact la proba de Limba şi literatura română. Vorbim, atenţie!, de aproape 800 de contestaţii, număr care, aşa cum vorbesc unii dintre inspectorii ISJ Constanţa, ar situa judeţul pe primele locuri într-un top naţional al contestaţiilor. Nicio vorbă despre aceste contestaţii. Să nu existe, oare, niciun motiv de îngrijorare? Să nu ridice nimeni vreun semn de întrebare? De ce această confortabilă tăcere?

Un alt subiect delicat care nu a fost comentat de ISJ Constanţa este plecarea unor inspectori şcolari. Liliana Timofte, inspector pentru implementarea descentralizării instituţionale, cunoscută drept „piesă de rezistenţă“ în ISJ Constanţa, s-a „evaporat“ într-o totală discreţie. Cum e posibil ca nimeni să nu deplângă suspecta sa plecare? În aceeaşi ordine de idei, amintim surprinzătoarea plecare a lui Lucian Faliboga, inspector şcolar pentru Managementul resurselor umane, din cadrul ISJ Constanţa. Atât Timofte, cât şi Faliboga erau cunoscuţi drept oameni de încredere ai conducerii ISJ Constanţa. Dar, din nou, niciun cuvânt. Au mai plecat şi inspectori de specialitate, de exemplu de Limba şi literatura română, iar politica ISJ a fost, şi de această dată, cea a sfintei tăceri.

Ajungem şi la prefigurata plecare a Adrianei Oprea şi a lui Mircea Vrană, inspectori şcolari generali adjuncţi, oameni cu multă experienţă în sistem, cărora nu li s-a reproşat nimic de-a lungul timpului. Sigur că putem pune „debarcarea“ lor pe seama schimbărilor politice care survin odată cu ieşirea PNL de la guvernare, dar... mulţi văd, puţin pricep.
ISJ Constanţa se poate lăuda, aşa cum spuneam, cu imaginea unei instituţii impecabile. Ce se ascunde însă dincolo de imagine, dincolo de tăcere, dincolo de perfecţiune?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vera 01 Jul, 2014 14:00 ce nu ti-e clar, Ada? oricat de profesionisti i-ai crede, nu sunt decat un cumul de foloase necuvenite, nu e nici un pacat ca pleaca!Problema e cine vine?Trebuie sa fie tot 2 tipi fara creier, ca sa se incadreze!