Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OCPI Constanța a încheiat contracte de finanțare cu 28 de primării din județ, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale

ro

22 Aug, 2017 15:54 2755 Marime text
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța  a încheiat contracte de finanțare cu 28 de primării din județ, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Sumele necesare sunt asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Până în prezent, 7 din cele 28 de unități administrativ-teritoriale (UAT) care au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Constanța au trecut la etapa următoare și au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de cadastru. Valoarea acestora este de 210.899,94 de lei.

UAT-urile primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. Totodată, potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, începând cu anul 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului.

Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică este organizată de UAT-uri, iar plățile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan, si prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru si publicitate imobiliara de pe raza județului în care se află.

Potrivit legii, primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
 
În prezent, situația lucrărilor de înregistrare sistematică în județul Constanța este următoarea:
 
Lucrări finalizate la nivel de sector cadastral: 4 sectoare cadastrale din 4 UAT-uri (Ion Corvin, Saraiu, Gradina, Mihail Kogalniceanu)

Lucrări în derulare la nivel de sector cadastral: 1 sectoare cadastrale din UAT Albesti
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii