Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victorie definitivă pentru un constănţean împotriva băncii de la care luase un credit

ro

14 Oct, 2017 00:00 7782 Marime text
Un alt constănţean şi-a găsit dreptatea în instanţă după ce a chemat la judecată unitatea bancară de la care contractase un credit.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a constatat caracterul abuziv şi, în consecinţă, nulitatea absolută a clauzelor prevăzute în art. art. 3.1 şi art. 3.2 din contractul de credit nr. (…) 2008, privitoare la mecanismul de modificare a dobânzii curente variabile în funcţie de evoluţia pieţei financiare. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus restituirea către reclamant a sumei reprezentând diferenţa între cuantumul dobânzii variabile achitate în perioada 22.08.2008 - 18.09.2009 şi cuantumul dobânzii fixe convenite de părţi în contractul de credit.
 
„Constată caracterul abuziv şi, în consecinţă, nulitatea absolută a clauzei contractuale înscrise în art. 3.5 din contractul de credit nr. (…) 2008 privitoare la comisionul de administrare de 0,33% din valoarea iniţială a creditului. Dispune restituirea către reclamant a sumei încasate de la acesta în perioada 22.08.2008 - 18.09.2009, cu titlu de comision lunar de administrare. Constată caracterul abuziv şi, în consecinţă, nulitatea absolută a clauzei contractuale înscrise în art. 3.4 din contractul de credit nr. (…) 2008 din perspectiva procentului fix de 7.5 puncte procentuale ce intră în componenţa dobânzii majorate şi dispune restituirea în favoarea reclamantului a sumei încasate cu acest titlu“, se mai arată în decizia instanţei.
 
Decizia Tribunalului Constanţa este definitivă.
 
Amintim că, recent, Judecătoria Constanţa a constatat, în primă instanţă, „caracterul abuziv al clauzelor stipulate în Contractul de împrumut pentru nevoi personale nr. (…).2008, la art. 3.2 - referitoare la rata dobânzii, variabilă în funcţie de «evoluţia pieţei financiar-bancare şi/sau a costului finanţării şi gestionării creditului», precum şi cele de la art. 4 şi la cap. III din contractul de credit - referitoare la comisionul de acordare în cuantum de 5% din valoarea împrumutului şi, pe cale de consecinţă, constată nulitatea absolută a acestor clauze“.
 
Totodată, instanţa a mai dispus obligarea unităţii bancare să plătească reclamanţilor suma de 825 CHF, reprezentând comisionul de acordare încasat în baza clauzelor abuzive.
 
„Obligă pârâta (n.r. unitatea bancară) să plătească reclamanţilor sumele achitate cu titlu de dobândă contractuală în plus faţă de nivelul dobânzii fixe de 10,50% pentru primele 80 de luni de contract şi respectiv faţă de nivelul dobânzii fixe de 8,30% pentru ultimele 40 de luni de contract. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor dobânda legală aferentă sumelor de restituit, potrivit dispoziţiilor anterioare, dobândă ce se va calcula de la data încasării fiecărei sume şi până la data restituirii efective“, conform minutei judecătoreşti.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, aceasta fiind atacată la Tribunalul Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii