Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi şi priorităţi pentru Liviu Dragnea Aşteptările liderilor PSD Constanţa (galerie foto)

ro

12 Oct, 2015 00:00 2322 Marime text
 

Degajaţi şi cu încredere în viitorul partidului, liderii Organizaţiei PSD Constanţa şi-au dat întâlnire la Secţia de votare nr. 5 din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. Totul era pregătit în amănunt, iar presa, pe baricade, pentru a surprinde momentul în care, rând pe rând, preşedintele Organizaţiei Judeţene, Felix Stroe, liderul filialei municipale, Decebal Făgădău, şi secretarul executiv, Cristinel Dragomir, aveau să introducă buletinul de vot în urnă.
 
Deşi a venit înainte de ora 9.00, secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a preferat să-i lase pe şefii pe linie de partid să voteze înainte. Odată bifat „DA“ pentru promovarea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al partidului, inevitabil apar şi „pretenţiile“ de la unicul lider care a reuşit să îndeplinească criteriile necesare înscrierii în cursa pentru şefia PSD.
 
De ce unicul candidat într-un partid atât de mare este dificil de explicat şi pentru cei din teritoriu. „Probabil că şi alte persoane şi-au evaluat şansele, au realizat că nu au şi nu s-au mai hazardat. Nu că nu sunt oameni în PSD. E simplu să candidăm doar de dragul de a candida. Oricum, nu-i problema mea. Ca membri de partid, ne conformăm şi alegem din ce avem“, a afirmat Dragomir.

„Dragnea are stofă de lider!“

Trecând peste inexistenţa mai multor opţiuni, social-democraţii sunt totuşi încântaţi că organizează, în premieră, un plebiscit pentru alegerea preşedintelui Dragnea. „Aţi văzut buletinele de vot. Nimeni nu are certitudinea că, odată întrat în cabina de vot, membrul de partid va vota în favoarea lui Liviu Dragnea sau nu. Pentru alegerea sa este nevoie de jumătate plus unu din voturile exprimate la nivel naţional. Avem în toate localităţile secţii de votare. (…) În partid a fost o competiţie deschisă oricui, dar niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să îndeplinească aceste condiţii impuse de Statut. Consider că ceea ce se întâmplă astăzi este extrem de serios, bine şi corect gândit, un exerciţiu democratic pe care şi celelalte partide ar fi corect să-l încerce“, a declarat preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe. Pronosticul său în privinţa participării la vot a social-democraţilor de la malul mării a fost optimist: „Mă aştept la o prezenţă de 70%.“
 
Referitor la noul lider al PSD, Stroe apreciază că acesta „are o experienţă consistentă în administraţia publică locală şi centrală, iar ca preşedinte CJ şi ca ministru a fost un om performant, foarte respectat şi agreat în partid. Are stofă de lider!“
 
În ceea ce priveşte priorităţile lui Dragnea, liderul PSD Constanţa consideră că programul său politic va permite dinamizarea partidului şi a Guvernului. „Domnul Dragnea e hotărât să cheme fiecare ministru în faţa Biroului Permanent Naţional, a Comitetului Executiv Naţional, iar dacă este cazul, PSD va retrage sprijinul unor demnitari din Guvern“, a subliniat preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa, Felix Stroe.

 „E nevoie de un combustibil mai bun“

Unicitatea dată de scrutinul intern al PSD nu pare a fi agreată de toţi social-democraţii. Referitor la unele prevederi ale Statutului PSD, secretarul executiv a recunoscut: „Personal, sper să se modifice în 2015, la Congres. Ar trebui ca delegaţii la Congres să aleagă preşedintele, deoarece actuala modalitate necesită foarte mult timp, mai ales în cazul în care ar fi fost mai mulţi candidaţi... cu verificări, contestaţii etc. E dificil aşa. Delegaţii de la Congres oricum erau mandataţi de membrii de partid“, este de părere Cristinel Dragomir.
 
Deocamdată, social-democraţii constănţeni s-au pregătit  pentru alegerile de duminică „pe bune, pentru că am vrut să vedem cât de mult le pasă membrilor de viitorul partidului“. Liderul PSD Constanţa a fost convins că „vom avea, la final, prezenţă peste 50%, iar până în ora 12.00, vom avea 50%“, numai că la „apelul“ de la 12.00, datele centralizate arătau o participare la urne a unui procent de doar 32% dintre membrii de partid.
 
De la preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se aşteaptă mult, întrucât „nu este implicat în administrativ şi are timp să se ocupe de partid“. „Un partid nu trebuie să fie viu doar în preajma alegerilor. Poate să stea la Centru, dar să se ocupe de problemele partidului. PSD este o maşinărie care merge. Eventual, să mai umble la combustibil, să-i pună unul de calitate, unde are o zgârietură, să o aranjeze. Nu sunt probleme existenţiale. Cu Dragnea sau fără, cu Cristinel sau fără, el merge înainte şi se regenerează destul de repede… Este nevoie de mai mult dinamism politic: activităţi de partid, calendare de acţiuni contemporane cu noi“, a concluzionat Dragomir.
 
Nu în ultimul rând, acesta a recunoscut că social-democraţii constănţeni speră ca preşedintele lor, Felix Stroe, să obţină la congres un mandat de vicepreşedinte, pentru că ei consideră că merită. 

Top priorităţi pentru Dragnea

Mult mai precaut, preşedintele filialei municipale a PSD Constanţa, Decebal Făgădău, nu s-a aruncat la cifre prea mari atunci când a venit vorba despre participarea la vot a colegilor săi de partid. „La nivelul municipiului Constanţa, mă aştept la o prezenţă la undeva între 55-60%. E destul de greu să mobilizezi oameni pe o vreme ca asta, dar sunt convins că vom reuşi să ne facem datoria, ca de fiecare dată. Prefer cifrele realiste în detrimentul celor exagerate“, ne-a declarat liderul municipal al PSD.
 
În ceea ce priveşte aşteptările de la viitoarea conducere centrală a PSD, Făgădău are priorităţi. „Primul lucru pe care va trebui să-l facă este de a se achita, cu succes, de acest mandat fără precedent, obţinut printr-un vot de încredere al tuturor membrilor de partid. Pe termen scurt, consider că ar trebui să vină cu un mesaj de mobilizare către activul de partid. În al doilea rând, organizarea unui congres care să consfinţească o echipă ce merge în aceeaşi direcţie. Ulterior, va fi o provocare privind compatibilizarea mesajelor politice cu  priorităţile guvernamentale. Însă lucrul cel mai important pe care-l trebuie să-l realizeze este o nouă politică, un nou mod de a face politică. În America există o vorbă: «Let’s do policy, not politics!». Asta-i lipseşte României de 25 de ani: o politică coerentă, pentru oameni, pe termen mediu şi lung, cu obiective concrete de atins şi care să se reflecte în viaţa fiecăruia dintre noi.

Concluzionând, aşteptările mele de la Liviu Dragnea sunt: un nou mod de a face politică, să dialogheze cu toate partidele politice, să inspire nu doar încredere, ci şi dorinţa de a face lucruri, de a se uita la ce ne uneşte, nu la ce ne dezbină“, a conchis preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Constanţa, Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii