Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drama Ionelei Ţigănilă, grefier-arhivar la Judecătoria Constanţa Rugbyştii, campanie umanitară pentru un copil bolnav de leucemie

ro

24 Nov, 2015 00:00 14738 Marime text


Calvarul prin care trec, de un an, o constănţeancă şi fiul ei, diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută, nu i-a lăsat indiferenţi nici pe rugbyştii de pe litoral, care, pe 5 decembrie, vor juca un meci cu scopul de a strânge fonduri pentru ajutorarea băiatului 
 
Echipa de old-boys Rechinii Constanţa a iniţiat o nouă campanie umanitară. „Jucăm pentru Liviu Andrei“ este mottoul acţiunii găzduite, pe 5 decembrie, de stadionul „Mihai Naca“, unde va avea loc un meci între Rechinii Constanţa şi vicecampioana Diviziei Naţionale, CS Năvodari. Toţi cei implicaţi în această întâlnire (jucători, antrenori, arbitri, precum şi spectatorii şi toţi cei care au posibilitatea) vor dona bani. Demersul rugbyştilor constănţeni are ecou şi la Bucureşti, unde iniţiativa Rechinilor a fost promovată în diverse medii şi de unde ar putea veni la acţiune şi o a treia formaţie.
 
O constănţeancă de 38 de ani, originară din Băneasa, Ionela Ţigănilă, trăieşte o adevărată dramă de un an, de când băiatul ei, Liviu Andrei Cocoş (14 ani), a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută. Vestea a picat ca un trăsnet, pe 29 noiembrie, cu o zi înainte de Sfântul Andrei, când, an de an, puştiul îşi serba ziua numelui! Ulterior, diagnosticul a fost confirmat la Bucureşti, iar de atunci, viaţa celor doi a devenit un calvar. Liviu Andrei a început tratamentul, iar mama sa face eforturi supraomeneşti să-i aline zilele şi suferinţa puiului ei, să-şi vadă de serviciu şi să ţină şi casa. Cei doi locuiesc cu chirie, la curte, şi trebuie să se descurce singuri, mama fiind divorţată de 12 ani!

Le este extrem de greu


Ionela Ţigănilă şi Liviu Andrei o duc greu, veniturile fiind salariul de 1.700 de lei net pe lună al mamei, care e grefier-arhivar la Judecătoria Constanţa, şi banii din pensia alimentară. Cei doi sunt ajutaţi însă şi de colegii mamei de la locul de muncă, unde a fost amplasată şi o urnă, în care se pot depune bani. Ionela a făcut şi împrumuturi, a dus şi aur la amanet. „Ne este foarte greu. Lucrez şi la psihicul băiatului, dar şi la al meu. Trebuie să fac faţă şi îngrijirii lui Liviu, şi serviciului, dar şi să alerg peste tot. Nu ne ajungem cu salariul şi cu pensia alimentară. Le mulţumesc din suflet colegilor mei, avocaţilor şi tuturor celor care ne sprijină. N-am vrut să se ajungă aici şi să se mediatizeze această situaţie, însă efectiv nu mă mai pot descurca. Ne e din ce în ce mai greu. Mă rog zi de zi pentru sănătatea băiatului meu şi a tuturor celor aflaţi în suferinţă şi durere“, spune mama, iar plânsul îi îneacă vorbele. Rudele apropiate ar vrea să o sprijine şi ele financiar, dar nu au posibilitatea. Tatăl Ionelei a murit cu trei luni înainte ca aceasta să divorţeze, iar mamei şi fratelui ei li se rupe sufletul, însă nu-i pot sări în ajutor cu bani. Fratele în schimb îi ajută mult cu treburile gospodăreşti.  

Crâmpeie de suferinţă


De un an, Liviu Andrei urmează tratamentul, iar mama sa îl veghează ca un adevărat înger păzitor. „Verdictul se va da în cinci ani. Până atunci, facem tratament. Acum, Liviu este acasă, dar din două în două luni mergem la Bucureşti. Am fost internată cu el, la Fundeni, şi opt luni şi o săptămână. Este groaznic prin ce trecem. Băiatul meu are un bun-simţ extraordinar şi nu vrea să mă supere. Cât timp eu sunt la serviciu, el stă singur acasă. La şcoală merge în funcţie de vreme şi de rezultatul analizelor. De două săptămâni nu a mai fost. Nu trebuie să intre în contact cu frigul. Trebuie să avem o igienă foarte strictă. Starea sa diferă de la minut la minut. Mi-am luat şi concediu fără plată ca să stau cu el acasă. Sunt unele medicamente pe care nu le găsim sau le găsim foarte greu. Liviu are multe pofte alimentare. În februarie, îmi cerea pepene şi am căutat jumătate de Bucureşti. În decembrie, voia porumb fiert. Altădată, voia să mănânce numai peşte. Unui doctor i-a spus că îi e poftă de carne de şarpe! Se scula la trei noaptea şi plângea pe marginea patului“, dezvăluie mama crâmpeie din suferinţa inimaginabilă pe care o trăiesc, zi de zi, băieţelul şi ea.

Mobilizarea rugbyştilor


Cei care îi pot ajuta pe aceşti doi oameni chinuiţi pot depune bani în contul RO81 RZBR 0000 0600 1509 4269, deschis la Raiffeisen Bank - Agenţia Marea Neagră, beneficiar - Ionela Ţigănilă. „Rechinii“ au popularizat pe Facebook evenimentul caritabil din 5 decembrie şi au lansat apeluri pentru sprijinirea lui Liviu Andrei. Lovitura de începere a meciului Rechinii Constanţa - CS Năvodari va fi dată, la ora 12.30, chiar de copil, care va primi în dar şi un balon de rugby. „Vă aşteptăm în număr cât mai mare, jucători şi spectatori, pentru a-l ajuta pe acest băieţel“, este mesajul „Rechinilor“, care spun că vor da totul pentru Liviu Andrei.
 
„Trebuie să ne mobilizăm să ajutăm o mămică şi pe băieţelul ei, bolnav de leucemie. E nevoie de lemne pentru încălzirea casei, de bani pentru medicamente şi pentru deplasări la Bucureşti, pentru puncţii“, mai sună un îndemn. „Nu am cuvinte de mulţumire. Sunteţi o adevărată echipă! Mii de mulţumiri“, a spus mama, plină de recunoştinţă.

Sfântul Nectarie e protectorul lui Liviu Andrei


Ionela Ţigănilă spune că băiatul ei e plin de credinţă. Mama dezvăluie că Liviu Andrei a primit o icoană din insula Eghina, din Grecia, de la o mătuşă a sa, Mirela, iar rugăciunile sale fierbinţi nu contenesc. „Sf. Nectarie e protectorul lui Andrei. Băiatul e foarte credincios. Se trezeşte dimineaţa, singur, pe la ora 6.30 - 7.00, şi îşi citeşte rugăciunile până mă scol eu“, arată Ionela Ţigănilă. Demersul sportivilor constănţeni este sprijinit şi de Dan Lucreţiu Ionescu, fost rugbyst de performanţă, care joacă acum la Dracula Old-Boys Bucureşti.
 
„Dacă soarta a fost generoasă cu mine, trebuie musai să o răsplătesc, ajutându-mi aproapele. Îmi propun şi vă propun şi vouă să sprijinim rugby-ul şi pe oamenii din rugby care au nevoie. Haideţi să facem un efort pentru Andrei, mai ales că pe 30 noiembrie este şi sărbătoarea Sfântului Andrei!“, a postat pe Facebook Dan Lucreţiu Ionescu. „Aşteptăm cât mai mulţi oameni la meciul de pe 5 decembrie. Le mulţumim de pe acum celor care ni se vor alătura. Sunt binevenite şi ajutoarele constând în produse de curăţenie. De exemplu: saci de gunoi de 30 - 35 l, detergent (praf), clor, domestos sau produse similare, serveţele umede, batistuţe“, a spus Ionuţ Marian Lungu, component al echipei „Rechinii“.

Sprijin şi pentru campionul Dan Botezatu


În acest an, lumea rugby-ului şi-a arătat spiritul de solidaritate şi inima uriaşă cu încă un prilej. În luna martie, stadionul CFR din Constanţa a găzduit turneul caritabil „Cupa Prietenia“, la finele căruia au fost donaţi bani pentru ajutorarea lui Dan Botezatu. Fost campion naţional de rugby la juniori, acesta a suferit o operaţie pe creier, după ce un examen RMN cerebral a relevat o formaţiune tumorală de fosă posterioară cu efect compresiv asupra ventriculului IV. Dan Botezatu (39 de ani) a jucat în ultimii ani la echipa de old-boys Rechinii Constanţa. „Cupa Prietenia“ a fost un triunghiular la care au participat echipele Rechinii Constanţa, Arlechinii Bucureşti şi Tomitanii Constanţa Under-18.
 
Ulterior, în aprilie 2015, la Bucureşti s-a desfăşurat un alt triunghiular, la care au evoluat, tot cu scopul de a strânge bani pentru „Pitic“, trei echipe de rugby din capitală, Rugby Club Moromeţii, Arlechinii şi Locomotiva Friends (Carrefour Rugby). Prietenii de la Constanţa ai lui Dan Botezatu au organizat şi o licitaţie în sprijinul acestuia. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ilie 21 Dec, 2015 10:30 Sfatul meu sa scapati si sa nu va mai rugati la sfinti. Daca tot aveti credinta,cititi Biblia,nu o evitati. Acolo gasiti adevarul,nu in sfinti. Singurul sfant la care trebuie sa ne rugam este Isus Hristos,si nu o spun eu,ci tatal ceresc.Mijlocitorul dintre noi si Dumnezeu,este Isus si nu sfintii sau oasele de moaste,icoanele s.a. Daca nu ma crezi,citeste Biblia.
  • lungu ionut marian 27 Nov, 2015 23:53 Adrian, ne gasesti miine dupa ora 12,30 la stadionul de rugby farul.... intrebi de ionut lungu
  • adrian 26 Nov, 2015 20:52 vreau un nr de cont ,v-a fi o soarta ca ma gasesc cu Gica Hagi pe 04/12.2015
  • Ionut 25 Nov, 2015 00:27 Incercati sa luati legatura cu Dna Crina Veres. http://www.crinaveres.ro/despre-crina-veres/ Domnia sa a suferit de cancer si foloseste o noua metoda de tratament cu rezultate uimitoare. Va recomand cel putin sa stati de vorba cu ea.
  • Ionela 24 Nov, 2015 20:26 Cum pot lua legătura cu mămica?vreau sa o ajut cu ce pot. Administrator ZIUA de Constanţa: Vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon al redacţiei - 0241.611.906
  • Mihaela (avocat) 23 Nov, 2015 23:06 Ionela draga mea, baiatul tau va invinge boala, il vor ajuta tineretea si rugaciunile tuturor. Mediatizarea cazului a fost o idee foarte buna . Poate nu sunt singura care iti da sugestii, insa ar fi bine sa apelezi si la Fundatia "Mereu aproape" care sa promoveze o campanie de donatii prin sms sau viramente intr-un cont bancar pe care sa-l indici. Pentru cei ce nu stiu si nici nu-si inchipuie cat de scumpe si complexe sunt tratamentele, inclusiv operatia pe care sigur o va efectua (fiind o boala autoimuna, este cea mai indicata procedura de urmat ), orice varianta de ajutor financiar pe termen lung este binevenita. Pana atunci eu voi continua sa donez la cutiuta de la locul tau de munca. Dumnezeu sa va ajute si alaturi de el, toti oamenii de bine !