Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din culisele tranzacţiei realizate de Monica Gaitanidis Făgădău şi dr. Bogdan Mut şi Centrul Medical „Policlinico di Monza“, noul acţionar unic al Cardioscan Ce spune conducerea Spitalului Judeţean despre contractul care expira în 2026

ro

21 Jul, 2017 00:00 11058 Marime text
Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL, care operează Spitalul Monza, una dintre cele mai mari unităţi medicale de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională din România, a preluat Cardioscan SRL din Constanţa, aflat sub contract cu Spitalul Judeţean Constanţa. Tranzacţia ne-a fost confirmată telefonic de Monica Daniela Gaitanidis Făgădău, soţia primarului municipiului Constanţa, acţionar la Cardioscan SRL. Aceasta nu a dorit însă să ofere alte detalii legate de vânzarea acţiunilor deţinute şi ne-a redirecţionat către reprezentanţii Centrului Medical „Policlinico di Monza“ SRL.
 
Surse din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ne-au precizat că italienii de la Monza se vor instala efectiv în incinta celei mai mari unităţi medicale din judeţ începând cu data de 15 august. Am încercat să luăm legătura pentru detalii legate de activitatea pe care urmează să o desfăşoare specialiştii Monza la Constanţa cu administratorii SRL-ului înfiinţat în 2009, în Bucureşti, însă numerele de contact declarate la Registrul Comerţului nu corespund, iar din contactele afişate pe site-ul spitalului nu eşti redirecţionat decât către secţii pentru programări de specialitate.
 
Până când vom reuşi să primim lămuriri de la noii chiriaşi ai SCJU, am cerut un punct de vedere conducerii Spitalului Judeţean. Managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa, spune că tranzacţia efectuată între Cardioscan şi Monza nu trebuie să afecteze spitalul şi nici pe pacienţi, ci, din contră, să aducă avantaje spitalului constănţean. „Am avut în urmă cu o lună o discuţie cu reprezentanţii Monza şi am convenit ca aceştia să desfăşoare proceduri 7/7 zile, astfel încât să rezolvăm toate cazurile spitalului şi să-i implicăm şi pe medicii noştri“, a precizat Grasa.
 
La întrebarea „Contractul dintre SCJU şi Cardioscan va fi preluat de cei de la Monza ad litteram?“, Grasa nu a dat un răspuns concret. „Contractul ar putea fi renegociat, dar va merge mai departe“, a spus managerul SCJU.
 
Afirmaţiile lui Cătălin Grasa sunt cel puţin interesante, în condiţiile în care Cardioscan a ameninţat voalat în trecut că va pleca din spital, tocmai pentru că unitatea medicală acumulase datorii pentru procedurile efectuate de privaţi şi mai ales pentru că bugetul spitalului nu permitea decontarea unui număr mare de intervenţii pe care orice privat şi le doreşte. În aceste condiţii, nu putem să nu ne întrebăm: cum va putea suporta financiar SCJU decontarea activităţii unui privat în regim non-stop?
 
O altă întrebare care se impune vizează dreptul de preempţiune pe care spitalul îl avea, în cazul în care dr. Bogdan Mut-Vitcu, acţionar majoritar la Cardioscan, dorea să-şi vândă afacerea. Oare nu a existat posibilitatea financiară sau, mai degrabă, un interes în preluarea aparaturii şi utilizarea ei la alte costuri sau chiar în contul salariilor de către medicii constănţeni cărora în continuare nu le sunt recunoscute la nivelul SCJU competenţele profesionale obţinute la nivel european? În lipsa unor răspunsuri edificatoare, putem specula orice variantă!
 
Până la momentul redactării materialului, de pildă, conducerea Consiliului Judeţean, practic, plasa de siguranţă a Spitalului Judeţean, nu era la curent cu vânzarea Cardioscan. Vom reveni asupra acestui aspect, în ediţiile viitoare.
 
Revenind la tranzacţia dintre cele două SRL-uri, contractul a fost semnat recent de preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Monza, Carmen Drăgan, cu cei doi acţionari ai Cardioscan, Monica Gaitanidis Făgădău, soţia lui Decebal Făgădău, primar al Constanţei, şi Bogdan Mut-Vitcu, medic cardiolog adus de Nicuşor Constantinescu la Constanţa, de la Timişoara. Potrivit profit.ro, Cardioscan a încheiat anul 2016 cu un profit net de 767.515 lei, la o cifră de afaceri de aproape 4 milioane de lei. Spitalul Monza a fost deschis în iulie 2012, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro, având ca specializare iniţială chirurgia cardiovasculară. Ulterior, au fost adăugate noi specialităţi precum neurochirurgie, urologie, pediatrie.
 
Contract pe 15 ani, adică până 2026!
 
În 2011, SCJU a organizat licitaţie pentru serviciile de imagistică din cadrul spitalului. Contractul nr. 24949, cu o durată de 15 ani (2011-2026), semnat la data de 7 octombrie 2011, a avut ca lider de asociere Pozitron, iar ca parteneri, Cardioscan şi Medimar.
 
Cardioscan SRL, cu sediul în Constanţa, a fost înfiinţată în 2013, avându-i ca asociaţi pe Daniela Monica Gaitanidis Făgădău (soţia primarului Constanţei), cu 5%, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, cu 95%. Firma are sediul social în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 
Dacă Monza preia contractul Cardioscan, asta înseamnă că au posibilitatea fie să-l renegocieze, fie să-l ducă mai departe până în 2026. Interesant este însă în ce condiţii vor accepta preluarea şi operarea acestui contract, în condiţiile în care spitalul are şi nu are bani. Nu mai departe de anul trecut, Cardioscan făcea demersuri să primească un buget de 50.000 - 60.000 de euro pe lună de la Consiliul Judeţean via spital pentru efectuarea intervenţiilor.

Despre Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL

Potrivit Registrului Comerţului, Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL s-a înfiinţat în anul 2009, la Bucureşti, şi are un capital social subscris de 108.130.520 de lei. Asociaţi persoane juridice: Policlinico di Monza - Casa di Cura Privata SPA din Milano, Italia. Persoane împuternicite sunt: Carmen Drăgan, care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, dar şi calitatea de administrator, împreună cu Gheorghe Cerin - administrator şi De Salvo Massimo Antonino - administrator şi membru în CA-ul societăţii.
 
Două chestiuni legate de activitatea societăţii în municipiul Constanţa sunt în curs de verificare. Dacă Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL doreşte să desfăşoare activităţi cu profil medical şi în alt spaţiu decât cel din incinta spitalului şi, dacă da, în ce măsură poate explica intenţia de a închiria câteva cabinete în sediul Pozimed de pe strada Mircea cel Bătrân? Ce tip ce activităţi vor oferi pentru pacienţii din Constanţa şi cine va opera acest contract, ştiut fiind faptul că Centrul Medical „Policlinico di Monza“ colaborează în Bucureşti pe partea de cardiologie intervenţională cu Centrele de Excelenţă ARES? Întrebările pot continua, pe această cale, aşteptăm şi un punct de vedere din partea societăţii care a devenit unic acţionar al Cardioscan SRL.

Precizări legate de tranzacţia dintre Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL şi Cardioscan SRL

Cea mai recentă consultare a portalului Registrului Comerţului relevă faptul că acţionariatul SC Cardioscan SRL nu a fost încă upgradat, însă în Monitorul Oficial din 18.07.2017 a fost publicată Hotărârea nr. 1 din 21.06.2017 a Adunării Generale a Asociaţilor societăţii Cardioscan SRL. La şedinţa AGA desfăşurată la sediul societăţii, adică în incinta SCJU, a participat, în calitate de invitat, Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL, persoană juridică, legal reprezentată de Carmen Drăgan, în calitate de preşedinte al CA.
 
În cadrul şedinţei, s-au decis următoarele: „aprobarea cesiunii unui număr de şase părţi sociale în valoare nominală de 10 lei fiecare, reprezentând 5% din capitalul social al Cardioscan, deţinute de asociatul Gaitanidis Făgădău Monica Daniela către Centrul Medical «Policlinico di Monza» SRL; aprobarea cesiunii unui număr de 114 părţi sociale în valoare nominală de 10 lei fiecare, reprezentând 95% din capitalul social al Cardioscan, deţinute de asociatul Mut-Vitcu Bogdan către Centrul Medical «Policlinico di Monza» SRL“.
 
Transferul părţilor sociale, se arată în Hotărârea nr. 1 din 21.06.2017 a Adunării Generale a Asociaţilor societăţii Cardioscan SRL, se va face la expirarea termenului de 30 de zile „de opoziţie“ calculat de la data publicării în Monitorul Oficial al prezentei hotărâri. Ca urmare a cesiunii de părţi sociale, calitatea de asociaţi a lui Gaitanidis Făgădău Monica Daniela şi a lui Mut-Vitcu Bogdan încetează, iar capitalul social al societăţii, de 1.200 de lei, divizat în 120 de părţi sociale, intră în posesia asociatului unic, Centrul Medical „Policlinico di Monza“ SRL.
 
Precizăm că pe parcursul zilei de ieri nu am reuşit să discutăm nici cu dr. Bogdan Mut-Vitcu, care, potrivit Monicăi Gaitanidis Făgădău, se afla în sala de operaţii şi, oricum, nu şi-ar fi dorit să ofere relaţii despre cedarea acţiunilor către italienii de la Monza.
 
Vom reveni.

Citeşte şi:

Pe cât s-au înţeles! ZIUA de Constanţa prezintă contractul Cardioscan încheiat cu Spitalul Judeţean valabil 15 ani! (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii