Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:39 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie 74% dintre respondenţi, sceptici privind punerea în funcţiune a angiografului primit gratis de Spitalul Judeţean Constanţa

ro

21 Dec, 2015 00:00 2178 Marime text


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul „Apostol Andrei“ din Constanţa a semnat un parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, în baza căruia un angiograf, aparat folosit în orice tip de intervenţie pe vasele de sânge, în valoare de peste jumătate de milion de euro, urma să ajungă la Constanţa.  
 
Într-un articol publicat în ediţia din 20 noiembrie a cotidianului ZIUA de Constanţa, sunt prezentate explicaţiile managerului Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă, iar pe 10 decembrie, a fost publicat articolul cu titlul „Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - «Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!».
 
Între timp, pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la serviciile medicale ale unei firme private care deţine un angiograf. Costurile, în caz că nu ai trimitere de la medicul specialist, sunt foarte mari în comparaţie cu salariile, iar cei care ar dori să beneficieze de examinare gratuită sunt obligaţi să se programeze şi să aştepte mai bine de o lună. Vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir declara, pe 10 decembrie, că angiograful va rămâne la Constanţa şi, într-o săptămână, va fi obţinută şi autorizaţia pentru montarea lui.
 
În acest context, ZIUA de Constanţa a lansat, săptămâna trecută, sondajul de opinie cu întrebarea:
 
„Credeţi că Spitalul Judeţean Constanţa va pune în funcţiune la timp angiograful primit recent?“


 
La sondaj au participat 155 de cititori ai cotidianului ZIUA de Constanţa. Dintre aceştia, 26% sunt optimişti în ceea ce priveşte activarea angiografului, răspunzând afirmativ la întrebarea noastră, în timp ce 74% au răspuns negativ.
 
Mai mult, un constănţean care semnează cu pseudonimul Doctor a ţinut să precizeze următoarele: „Cu siguranţă că nu se va instala noul angiograf! Şi am mai multe argumente: între SCJU şi firma privată care deţine unicul angiograf din Constanţa există un contract de exclusivitate în ceea ce priveşte explorările angiografice, implantul stimulatoarelor cardiace - contract iniţiat pe 15 ani. Se pare că SCJU se obligă ca, pe toată derularea acestuia, să nu îndrume pacienţii către un alt serviciu privat, chiar dacă privatul din spital are lacătul la uşă în weekend. Indiferent câte aparate angiograf private ar apărea în Constanţa, spitalul este legat de această firmă privată. Desigur, pare incredibil ce spun, dar se pare că este adevărat! În al doilea rând, acţionară cu 5% la Cardioscan este soţia actualului primar. Instalarea noului angiograf al spitalului ar însemna spargerea monopolului Cardioscan. Desigur că managerul spitalului ştie acest lucru şi tergiversează obţinerea avizelor necesare instalării noului angiograf, protejând interesele firmei private, ştiind de existenţa unui termen-limită de instalare, termen cunoscut de trei luni. Dovadă că celelalte 16 angiografe din ţară sunt deja instalate.  
 
Aşa că nu va fi instalat noul angiograf! Veţi vedea! Oare DNA nu vede ce se întâmplă în SCJU? Sunt o mulţime de astfel de abuzuri! De ce managerul nu-şi dă demisia?“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Doctor 21 Dec, 2015 02:10 Am o întrebare: de ce medicul șef de secție Irinel Parepa nu spune nimic despre acest lucru? Știa de acest proiect de câteva luni și din câte cunosc....a răspuns în scris către Academie ca nu avem nevoie de acest aparat și ca nu are cine sa-l foloseasca! În secret a nominalizat de forma doi medici apropiați ei, știind ca aceștia nu doresc sa se pregătească sa lucreze pe noul angiograf! Aceasta individa este o marioneta a lui Avram și Căpățână! Foarte interesant este ca nici Dr. Militaru "celebrul" chirurg cardiovascular a tăcut mâlc! Of Doamne, în ce tara trăim!!!! Tara în care DNA-Constanța doarme iar conducerea spitalului dirijează banii către firme private.....iar oamenii mor cu zile și medicilor cinstiti li se baga pumnul în gura ca sa tacă!