Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la 1 februarie, se aplică noul preţ la gigacalorie. Mai mare Doru Oşlobeanu - „Consumul de agent termic a crescut în ianuarie"

ro

22 Feb, 2013 20:00 4564 Marime text
1_gigacalorie.jpgAtenţie constănţeni! Strângeţi cureaua. Începând cu 1 februarie, Electrocentrale Constanţa, va percepe un nou preţ pentru o gigacalorie. Vestea a căzut, săptămâna trecută, ca un trăsnet pentru mulţi dintre constănţeni şi aşa împovăraţi de griji şi nevoi.

„Luna ianuarie este ultima când preţul unei gigacalorii este de 185,91 lei, plus TVA. De la 1 februarie, se va aplica noul preţ, care este de 195 de lei, plus TVA", a declarat directorul Electrocentrale Constanţa, Doru Oşlobeanu. Acesta a mai spus că analizând cele două luni de iarnă (decembrie 2012 şi ianuarie 2013), volumul agentului termic a fost comparabil. „Nu putem spune că s-a înregistrat un volum mai mare în luna ianuarie faţă de luna decembrie. A fost comparabil, crescând maxim cu 10%", a mai spus directorul CET Constanţa. Cât priveşte majorarea gigacaloriei, reamintim că la sfârşitul anului trecut, CET Constanţa a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei majorarea preţului gigacaloriei de la 185,91 lei (plus TVA), la 195 de lei (plus TVA).

 01_gigacaloria_-_cet.jpg

„Într-adevăr, am solicitat ANRE, împreună cu ELCEN Bucureşti, majorarea preţului la gigacalorie, ţinând cont de faptul că a fost majorat preţul gazelor şi al combustibilului în genere. Solicitarea noastră a fost aprobată la sfârşitul lunii ianuarie 2013, cu aplicare de la 1 februarie", a mai precizat directorul CET Constanţa, Doru Oşlobeanu.

Ce spune primăria Constanţa

01_gigacaloria_-_Doru_Oslobeanu.jpg

La rândul său, primarul Radu Mazăre a declarat, săptămâna trecută, că a contestat decizia ANRE de a majora preţul gigacaloriei. „Termocentrale (n.r. Electrocentrale Constanţa) a primit acordul de la ANRE ca să majoreze preţul (n.r. gigacaloriei). Ei l-au majorat cam cu 9%, numai că noi, Primăria şi RADET-ul, am contestat în instanţă, fiindcă nu se justifica această majorare şi, până când instanţa nu va da o soluţie care, sperăm noi, să le infirme motivele creşterii preţului, preţul rămâne la fel pentru populaţie. Dacă nu vom avea câştig de cauză în instanţă, deşi nu cred, atunci va fi nevoie să facem şi noi o majorare, cam de 3,6%", a anunţat primarul Mazăre.

Căldura din case ne usucă buzunarele

01_gigacaloria_-_radet.jpg

La ora actuală, preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET este de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. De la 1 februarie, preţul va fi de 195 lei plus TVA, adică 241,8 de lei. Preţul de facturare a unei gigacalorii pe care o achită constănţenii către RADET este de 341,91 lei. Prin urmare, majorarea preţului de către CET se va reflecta imediat şi în preţul plătit de locuitorii oraşului. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte,al ora actuală, 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii